Theropoder – krafsade vid parningslek? Foto: Xing Lida/Yujiang HanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kärlekskranka dinosaurier lämnade avtryck i Colorado

Uppdaterad
Publicerad

Dinosaurier kan ha haft en parningslek som liknade den som vissa fåglar visar upp när de konkurrerar om honor.

Det hävdar ett internationellt forskarteam som studerat en stor mängd dinosauriespår i Colorado, USA.

På en av fyndplatserna har paleontologerna funnit ett 60-tal fossiliserade skrapmärken, som forskarna menar är spår efter dinosauriers parningslek.

Ville attrahera honor

Avtrycken är upp till två meter långa, men varierar mycket i storlek. Forskarna tror att de kommer från flera olika dinosauriearter inom gruppen theropoder, från mellan 66-145 miljoner år sedan.

Det är formen på de tydliga skrapmärkena som gör att man drar slutsatsen att de uppstått när dinosaurier försökt attrahera honor med olika styrkeuppvisningar under parningssäsongen.

Skrapade i marken

Forskarna menar att skrapspåren liknar de märken som bland annat strutsar gör under sina parningslekar, när de ska visa hur duktiga de är på att gräva ett bo där honan kan lägga sina ägg.

– Det är ett rimligt antagande, strutsarna är ju avlägsna släktningar till theropoderna, menar Lars Werdelin, forskare på Naturhistoriska riksmuseet. Han fortsätter:

– Strutsar har också ett relativt primitivt beteende när man jämför med andra fåglar. Man kan tänka sig att det är ett beteende som utvecklats hos dinosaurier, och som sedan hängt med fram till modern tid hos vissa fåglar, som till exempel strutsar.

Om forskarnas teori stämmer borde dinosaurierna även ha lagt sina ägg i närheten, men än så länge har man inte funnit några sådana spår.

Avslöjande avtryck

Lars Werdelin menar att fyndplatserna i Colorado innebär en unik möjlighet att få en bättre kunskap om dinosauriers beteende, eftersom man funnit en så stor mängd fossiliserade spår:

– Den här typen av studier kan man bara göra när man hittar avtryck. Ett fossil av en dinosaurie säger egentligen inte så mycket om djurets beteende, men avtrycken som djuret gjorde när det levde kan avslöja mycket spännande.

Lockley M.G et al: ”Theropod courtship: large scale physical evidence of display arenas and avian-like scrape ceremony behaviour by Cretaceous dinosaurs”, Scientific Reports, 2016-01-07, DOI: 10.1038/srep18952

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer