Det här är en vanlig vägglus, men den liknar den tropiska vägglusen mycket till utseendet. Foto: Anticimex/TT

Supervägglusen för kräsen för svenskt väder

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska vägglusens håriga ben gör den till en exceptionellt duktig klättrare. Den vanliga vägglusen framstår som en nybörjare i jämförelse.

Forskare i Malaysia har jämfört två arter av vägglöss, för att se hur duktiga klättrare de är, och hur ofta de låter sig fångas av olika vägglusfällor. 

Den tropiska vägglusen, Cimex Lectularius, kan man precis som vanlig vägglus få hem efter utomlandsresan. Den är en superduktig klättrare och mycket svårare att fånga i vägglusfällor, visar en studie som publiceras i Journal of Economic Entomology.

Som tur är trivs den inte i svenskt klimat.

Svårfångade typer

Bland annat testades en fälla som säljs och används i Sverige, en låda där vägglössen fastnar då de inte ska lyckas klättra upp för lådans hala kant.

Det visade sig att den tropiska vägglusen var betydligt duktigare på att klättra än den vanliga vägglusen. I just denna fälla lyckades den tropiska vägglusen rymma fler än 90 procent av gångerna, till skillnad från den vanliga vägglusen som kom undan i ungefär 33 procent av gångerna, under en 72-timmarsperiod.

Hår på benen

När vägglössen klättrade på halksäkra ytor klättrade de båda arterna ungefär lika bra. Men på hala ytor är den tropiska vägglusen duktigare.

När man klippte av benen hos några vägglöss och studerade i elektronmikroskop såg man att den tropiska vägglusen hade betydligt hårigare ben än den vanliga. Detta verkar kunna förbättra klättertekniken. Man tror också att vägglössen kan producera en vätska ur benhåren, som också hjälper vid klättringen. 

Man såg dessutom att fullvuxna individer hade hårigare ben än yngre, och därför också klättrade bättre.

Sverige för kallt

Trots att vägglöss blir allt vanligare i Sverige, och är ett ökat problem de senaste tio åren, så verkar inte den tropiska vägglusen, trots sin fantastiska klätterförmåga vara ett stort problem. 

– Man kan få med sig den tropiska vägglusen från semestern, men den har svårare att klara sig. Den verkar trivas bättre vid högre temperaturer, som den också behöver för att reproducera sig, säger Jette Knudsen, som studerar vägglöss vid Lunds universitet. 

Och tur är kanske det.

Referens: Dae-Yun Kim et al. Differences in Climbing Ability of Cimex lectularius and Cimex hemipterus (Hemiptera: Cimicidae). Journal of Economic Entomology, 2017. DOI: 10.1093/jee/tox039

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.