Tajta löparbyxor gör dig inte snabb

Uppdaterad
Publicerad
Att så kallade ”kompressionstights” skulle göra musklerna mindre trötta under löpturer är något som påstås i marknadsföringen. Men forskning gör tumme ner för påståendet.

På senare tid har forskare försökt ta reda på om kompressionsklädernas eventuella nyttiga egenskaper. En av dessa egenskaper som diskuteras är om kläderna skulle motverka trötthet i musklerna.

Men i en amerikansk forskningsstudie som publicerades i går ser forskarna inga som helst resultat i form av bättre bevarad energi i musklerna.

– Vi använde ett speciellt slags löpband som kunde mäta kraften i löparnas steg. Löparna hade också en pulsmätare som mätte ansträngningen under hela träningspasset, säger Ajit Chaudhari, den amerikanske fysiolog som ledde studien vid Ohio State University.

30 minuters löpning med muskeltester efteråt

Efter 30 minuters löpning på löpbandet testades också styrka, spänst hos löparna – och samma löpare testades vissa dagar med kompressionstights, andra dagar utan kompressionstights.

– Vi kunde inte uppmäta någon effekt alls på uthållighet, styrka eller spänst av kompressionstightsen, säger Ajit Chaudari.

LÄS MER: Så blir vädret under Stockholm Marathon – väder-Nils visar

Teorin bakom de här supertajta löparbyxorna är annars att uthålligheten ska öka – tack vare den minskade muskelvibrationen som de tajta löparbyxorna påstås ge.

Den nya studien är delvis finansierad av ett sportklädesföretag som säljer kompressionskläder, och som därför måhända hade hoppats på ett annat resultat av forskningen.

Kan ha effekter på inflammationer

Det här är inte den första forskningsstudien som visar att den här typen av supertajta löparbyxor inte har någon nämnvärd effekt på prestationen. I en mer omfattande översiktsstudie 2016 visade tyska och svenska forskare, däribland idrottsforskaren Hans-Christer Holmberg, att den här typen av löpartights inte tycks ha någon nämnvärd positiv effekt för den som ska springa ett lopp mellan 400 meter och maraton.

Däremot kunde man i den studien se stora positiva effekter för den som använder konpressionskläder som behandling av en löparskada, till exempel en inflammation i musklerna. För den som har ont kan de här väldigt åtsittande sportkläderna alltså göra nytta, men de tycks inte göra oss ett dugg snabbare.

LÄS MER: ”Varannan kvinna trakasseras på löprundan”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer