I en ny rapport från Folkhälsomyndigheten beskriver personer med transerfarenhet sina upplevelser från kontakter med vården. Deras beskrivningar visar upp bristande respekt och okunskap. Foto: TT

Transpersoner möts av förakt i vården

Uppdaterad
Publicerad

Transpersoner upplever brist på respekt och vittnar om att det fortfarande råder ett klimat som bygger på förlegade normer i vården och bland vårdpersonal.

Många transpersoner vittnar om brist på respekt och förståelse i kontakterna med vården. Dessutom upplevs tillgången till önskad vård och förebyggande insatser kring sexuell hälsa som låg. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Risken är att transpersoner därför inte får den vård och stöd de behöver.

– Generellt behövs en kunskapshöjning, både bland allmänheten och bland hälsa- och sjukvårdspersonal. Det är nyckeln till att förstå personerna bättre och att även fokusera på sakfrågan som är bättre vård och stöd, säger Charlotte Deogan, en av utredarna på Folkhälsomyndigheten som ligger bakom den nya rapporten.

Bygger på intervjuer

Rapporten bygger på intervjuer gjorda under 2015 med 20 personer i Sverige med transerfarenhet. Enkätsvaren har sammanställts och många av personernas egna ord finns även sammanställda som citat.

Särskilt i möten med personal inom hälso- och sjukvården beskriver många av de intervjuade att de ständigt måste utbilda andra om sin sexuella läggning och att det, särskilt i vårdkontakter, kan vara påfrestande.

Av citat tagna direkt från intervjupersonernas svar framgår även det oförstående som några av dem mött i vården. En av intervjupersonerna beskriver hur en kurator under en könsidentitetsutredning ska ha sagt följande: ”Ja ni tjejer brukar ju vilja operera bort brösten, och allt det där med FtM [Female to male] och hit och dit, jaja, jag har inte så stor koll på alla begreppen”.

– Just oförståelsen blir tydlig. Det är den som gör att bemötandet brister. Många vittnar om att de har undanhållit information för att inte komplicera saken mer eftersom de då får fler frågor. De anpassar sin person för att passa in i en norm som de tror vården vill ha. För att få den vård de behöver, säger Charlotte Deogan.

Efterfrågar samma vård som alla andra

Av de intervjuade efterfrågas bland annat en ökad förståelse vad gäller reproduktiv vård och sexuell hälsa överlag. Bland annat utrycker många att det inte finns tillräckligt med information om vardagsvård, som till exempel var man kan gå och testa sig och hur man hittar en bra gynekolog.

– Rätten till hälsa, det är rapportens slutsats. Att man helt enkelt ska kunna få hjälp med det man vill ha hjälp med, säger Charlotte Deogan.

Länk till rapporten:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/juni/normer-paverkar-bemotande-av-transpersoner-negativt/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.