Hur en flod förflyttas är en långdragen och svårstuderad process. Spela klippet för att se det unika bildspelet över Sefīd-Rūd-floden i Iran som ändrat sin väg på mindre än 50 år. Foto: Michael Krabs/TT/San brooke/Vamsi Ganti

Unika satellitbilder visar hur gigantiska floder ändrar rutt

Publicerad

Att stora floder ändrar kurs förväntas bli vanligare på grund av mänsklig aktivitet och klimatförändringar, visar en ny studie. Spela klippet för att se hur floden Sefīd-Rūd i Iran ändrat sin väg sedan 1972.

Floder kan plötsligt ändra sina vägar, så kallad avulsion. Den här naturliga förflyttningen av vatten ger näringsrika slätter som gynnar både jordbruk och biologisk mångfald. Men när vi inte vet vart, när eller varför avulsioner inträffar, så kan översvämningarna förstöra tätbebyggelse och förorsaka hemlöshet och död. Nu visar en ny studie som publicerats i Science hur avulsioner kan uppstå och hur vi kan bli bättre på att förutse fenomenet.

– Tidigare trodde man att avulsioner är slumpmässiga och oförutsägbara, men studien visar att de faktiskt kan förutsägas utifrån kunskap om flodsystemet, säger Fernando Jaramillo som är doktor i naturgeografi vid Stockholms universitet.

En avulsionsprocess kan ta upp till flera tusentals år, vilket gör fenomenet svårt att undersöka. Men genom att jämföra satellitbilder från nästan 50 år tillbaka så kunde forskarna dokumentera totalt 113 avulsioner världen över.

Mänskliga ingrepp ökar risken

Studien visade att flodernas förflyttning reagerade på både markanvändningen i närheten och på klimatförändringar.

– Jordbruk och skogsavverkning kan flytta platsen för avulsionerna nedströms mot havet, medan höjning av havsnivån kommer att flytta dessa uppströms. På så sätt kan klimatförändringar och ingrepp på marken både framkalla och förskjuta vändpunkten för floder över hela världen, säger Fernando Jaramillo.

Sambandet mellan mänskliga ingrepp på marken och att marken vid floderna går sönder syntes extra tydligt i branta miljöer. Detta beror på att jordarna i brant miljö är lösa och mjuka, gjorda av sönderfallande berg, vilket gör dessa platser mer känsliga för ingrepp.

Sker på nya platser

Upptäckten visar att avulsioner kommer att träffa allt längre in och längre upp i landskapet, vilket kommer att drabba städer som historiskt aldrig behövt oroa sig. Men genom att få bättre förståelse för marken, och vattnet som sipprar i den, går det att undvika många katastrofer.

– Genom att veta vilka områden som riskerar att drabbas kan man skapa förebyggande vattenavledningar, men också anpassa stadsplaneringen bättre, skriver forskarna.

Staden som isolerades

Ett känt känt exempel på avolusioners förödelse är när Magdalena river i Colombia ändrade bana i början av 1800-talet.

– Till exempel isolerade en avulsion staden Mompox. Eftersom staden var isolerad från floden, så förlorade staden sin status som ett flodrikt handelsnav. Idag är däremot all dess koloniala arkitektur bevarad som ett UNESCO-arv, säger Fernando Jaramillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.