Om du fått eller hittat en fästing i Norrland kan du skicka in den på analys. Foto: Johan Nilsson/TT

Uppmaningen: Skicka in din fästing på analys

Uppdaterad
Publicerad

Den som hittar en fästing på sig själv, ett husdjur eller annat djur och bor i Norrland ombeds skicka in det lilla blodsugande djuret – levande eller dött – till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys. Fästingen kommer att artbestämmas och undersökas om den bär på någon smitta och i så fall vilken, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringarna, som går extra fort i norr.

”Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland”, säger forskare Ann Albihn i ett pressmeddelandet.

Fästinginsamlingen är en del av forskningsprojektet Clinf, som undersöker hur klimatförändringarna påverkar den geografiska epidemiologin och spridningen av infektionssjukdomar bland djur och människor i de nordliga regionerna.

Insamlingen pågår till den sista oktober.

Se klipp på hur man undviker fästingbett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.