Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad vet du om förkylningar? Professor Malin Flodström Tullberg (till höger) jobbar med just förkylningsvirus på centrum för infektionsmedicin, Karolinska institutet. Foto: Storyblocks/Peter Holgersson

Vad vet du om förkylningar – egentligen?

Publicerad

I Sverige får en vuxen i snitt mellan en och två förkylningar per år. Trots det är det inte säkert att vi vet så mycket om sjukdomen.

Vi befinner oss mitt i en pandemi med ökad smittspridning. Vi lär oss allt mer om det nya coronaviruset. Samtidigt börjar även vanliga höstförkylningar oförtrutet att spridas. Och vad vet vi om förkylningar?

Och hjälper det att ta febernedsättande? Kan man skydda sig mot förkylning genom att tvätta händerna och är det okej att gå till jobbet om man bara är lite sjuk (om man tänker bort coronarestriktionerna)?

Professor Malin Flodström Tullberg jobbar med just förkylningsvirus på centrum för infektionsmedicin, Karolinska institutet, och guidar genom fem olika påståenden kring förkylningar.

Kolla i videon om du har koll!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer