Det ”manliga” könshormonet testosteron, som bildas i testiklarna respektive äggstockarna hos kvinnor, är inte bara viktigt för fertiliteten utan också för att hålla muskelbyggnaden, humöret och potensen uppe.
– För män är det viktigt att testosteronnivån ligger på en stabil nivå, säger David Møbjerg Kristensen, seniorforskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmark, till nyhetsbyrån Ritzau.
Negativ påverkan
Han och hans kollegor kan nu, tillsammans med franska kollegor, visa att denna hormonbalans kan påverkas negativt av vanliga värktabletter, som Ipren och andra smärtstillande preparat som innehåller substansen ibuprofen.
I den aktuella forskningen, som presenteras i tidskriften Pnas, fick 31 manliga patienter i åldrarna 18—35 år antingen äta 600 mg ibuprofen eller verkningslös placebo två gånger dagligen. Efter två veckor hade den grupp som fick ibupfrofen förhöjda nivåer av hormonet LH, något som sker när hjärnan försöker kompensera för de minskade testeosteronnivåerna, så kallad kompenserad hypogonadism.
– Normalt ser man bara det hos äldre män, för när åren går börjar testiklarna att producera mindre testosteron, säger David Møbjerg Kristensen.
Påverkar brett
Efter bara ett par veckor var männens hormonnivåer nere på samma nivå som hos 70-åringar.
– I våra föregående studier har vi sett att alla inte ser smärtstillande läkemedel, som ibuprofen, som riktiga mediciner, vilket är bekymmersamt. Men alla mediciner har biverkningar, även de som kan köpas på en lokal supermarket, säger David Møbjerg Kristensen.
Forskarna utförde också tester på vävnadsprover från testiklarna som visade att ibuprofen påverkar nästan alla de hormoner, inte bara testosteron, som finns i testiklarna.
Lika slak som förut
Det ”manliga” könshormonet testosteron bildas i testiklarna respektive äggstockarna hos kvinnor och är viktigt för bland annat fertiliteten, muskeluppbyggnaden, humöret och potensen.
Vid sjukdom kan nivåer av testosteron minska, så kallad hypogonadism.
Testosteron är viktigt för kroppen hela livet. Friska, normalviktiga män utvecklar sällan testosteronbrist, även vid hög ålder.
Diverse reklam gör gällande att testosteron eller testosteronhöjande kosttillskott kan förbättra sexlusten och förbättra potensen hos företrädesvis äldre män som lider av testosteronbrist, men det är inte sant. År 2015 publicerades en studie där över 300 män lottades till att antingen få testosteron eller placebo. Efter tre år sågs ingen skillnad alls i sexuell lust, potens, intimitet med sin partner eller allmänt välbefinnande mellan de båda grupperna.
Källa: Internetmedicin, med flera.