Vykortet som hittades inuti den gamla flaskan. ”Snälla fyll i luckorna på baksidan av kortet och posta det” står det bland annat. Foto: Marinbiologiska föreningen/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världens kanske äldsta flaskpost hittad

Uppdaterad
Publicerad

För 108 år sedan slängde brittiska forskare flaskposten i havet. Nu har den spolats upp på en strand i Tyskland. Det tros vara världens äldsta flaskpost, skriver The Telegraph.

Den pensionerade postarbetaren Marianne Winkler hittade meddelandet redan i april, när hon var på semester med sin man. Men det är först nu som fyndet offentliggjorts.

Inuti flaskan fanns ett vykort där mottagaren uppmanades att fylla i detaljer om upphittandet och sedan skicka det till Marinbiologiska föreningen i Plymouth. Det gjorde också Winkler.

– Det var stor uppståndelse när vi öppnade kuverten, säger kommunikationsdirektör Guy Baker.

Forskarna slängde i över tusen flaskor i Nordsjön mellan 1904 och 1906 för att studera djuphavsströmmarna. Många av flaskorna fastnade i fiskares nät, andra spolades upp på stranden. De flesta återfanns dock inom bara några månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer