Gå direkt till innehållet

Anna Croneman ny dramachef på SVT

Anna Croneman har utsetts till ny programchef för drama och film på SVT. Hon tillträder tjänsten i februari 2017.

Anna Croneman, producent på Avanti Film & TV, blir ny programchef för drama och film på SVT. Hon har tidigare producerat bland annat Kronprinsessan, Drottningoffret och Min bror Kollokungen för SVT.

SVT är det mediebolag som satsar mest på svensk dramatik. I år sänds bland annat Midnattssol, Fröken Frimans krig, Springfloden och 30 grader i februari. De kommande åren ökar SVT också satsningen på svensk film. 

 - Det är en spännande tid för tv-dramat, en tid med stora utmaningar både för kanaler, upphovspersoner och producerande bolag.  Men också en tid med fantastiska möjligheter till utveckling och förnyelse. SVT:s roll som producent i det framtida medielandskapet har kanske aldrig varit viktigare, säger Anna Croneman.

Utöver arbetet som producent har Anna Croneman varit vice ordförande i Svenska Filminstitutets styrelse och ordförande för Sveriges Film och TV-Producenters långfilmssektion. 

 -  Jag är glad och stolt över att presentera Anna Croneman som ny programchef för drama och film. Anna är en skicklig och erfaren producent av tv-drama och långfilm. Dessutom är hon en person som visat prov på tydlighet, mod och övertygelse såväl i ledning av kreativa processer som i sitt chefs- och ledarskap. Det är egenskaper som är nycklar för att utveckla drama och film i nära samarbete med upphovsmän och bransch, säger Andreas Bedinger, allmän-tv-chef i Stockholm.

Anna Croneman börjar på SVT i februari.

- Jag är naturligtvis otroligt glad. SVT levererar drama i världsklass och att få vara med och utveckla framtidens innehåll tillsammans med branschen, och alla duktiga kreativa människor och teamet på SVT, är en ära. För mig har SVT alltid varit en garanti för kvalitet, säger hon.

 - Självklart ska jag börja med att noga lyssna på upphovspersonerna, manusförfattarna, regissörerna och producenterna. Vi måste tillsammans bli ännu skickligare för att kunna möta förväntningarna från en allt mer kräsen och sofistikerad publik med tillgång till ett större utbud än någonsin tidigare.