Gå direkt till innehållet

Bert Sundström ny SVT-korrespondent i Moskva

Bert Sundström har lång erfarenhet av utrikesjournalistik och har tidigare varit korrespondent i både Moskva och Washington.

Bert Sundström. Foto: Janne Danielsson/SVT

- De största protesterna mot de ryska makthavarna på fem år ägde rum i helgen, säger Bert Sundström. Rysslands globala maktambitioner blir allt tydligare, kriget i Ukraina går in på sitt fjärde år samtidigt som den ryska ekonomin inte längre levererar som tidigare. Hur länge kommer det att hålla? Nog finns det anledning att berätta för vår publik om vad som händer i Ryssland de närmaste åren.

Bert Sundström har en lång och bred erfarenhet av utrikesjournalistik. Han har varit korrespondent i Moskva tidigare, 2002-2005. Innan dess var han korrespondent i Washington, 1996-1999. Sedan 2014 har Bert ägnat en stor del av sin tid åt Ukraina och Ryssland. 

- Jag är jätteglad över att just Bert vill vara vår korre i Ryssland i tider av stor oro i omvärlden , säger utrikeschef Pia Bernhardson. Han är en av våra allra mest kompetenta utrikesmedarbetare. Han är suverän på såväl snabb nyhetsrapportering som fördjupande analys. Han har dessutom en osviklig förmåga att väga ord på guldvåg, något som jag också uppskattar mycket.

Bert Sundström tillträder till sommaren, men bevakar Ryssland från Stockholm redan nu. Bert Sundström efterträder Elin Jönsson, som efter sommaren börjar jobba på hemmaredaktionen efter en tids föräldraledighet.