Gå direkt till innehållet

EU-kommissionens grupp om desinformation föreslår gemensamma etiska regler

EU-kommissionen har utsett en grupp som ska komma med rekommendationer om hur man ska hantera problemen med desinformation på nätet. I januari inledde expertgruppen ”High Level Group on Fake news” sitt arbete. Idag släpper gruppen sin rapport. SVT:s vd Hanna Stjärne har deltagit som en av 39 deltagare från hela Europa. I gruppen finns experter från olika områden: det journalistiska, akademin/forskningen, frivillighetsorganisationer/NGO:s och sociala medier-plattformarna (Facebook, Google och Twitter). 

- Det behövs etiska riktlinjer även för de internationella digitala plattformsföretagen. Medieföretag i Sverige har sedan länge etiska riktlinjer som följs upp öppet och transparent. Något liknande offentligt etiskt regelverk finns inte för de internationella plattformsföretagen och nu har gruppen tagit fram både en stomme till ett regelverk (så kallad Code of Practices) och en process för att sätta det i verket, säger Hanna Stjärne.

I rapporten finns tio principer som en sådan process bör bygga på. Det handlar bland annat om att de internationella digitala plattformsföretagen ska vara mer transparenta vad gäller användardata och hur deras algoritmer fungerar. Det finns också förslag som syftar till att begränsa deras möjligheter att tjäna pengar på desinformation. Plattformarna bör även förbättra synligheten och tillgängligheten för nyheter från avsändare med stor trovärdighet. 

Redan i vår ska processen inledas och om ett år ska det utvärderas om den har gett tillräckligt resultat eller om någon form av reglering behöver införas. 

- I samtalen i gruppen har det varit tydligt att betydelsen av journalistik och av trovärdiga oberoende medier ökar, inte minst i ljuset av spridningen av desinformation på nätet. De påverkanskampanjer som har synts i valrörelserna i flera europeiska länder har också diskuterats och inför valet i Sverige i höst kommer tillgången till trovärdiga nyheter digitalt att vara en nyckelfråga, säger Hanna Stjärne. 

Konkurrensen om platserna i gruppen var hård, drygt 300 personer ville delta och ansökte via officiell nominering. Hanna Stjärne deltar som representant för de nordiska public service-bolagen, tillsammans med Noel Curran, EBU:s generaldirektör.

Här presenteras gruppens samtliga 39 medlemmar