Gå direkt till innehållet

Förändringar i SVT:s ledning

Som ett långsiktigt steg i att rigga SVT för en alltmer digitaliserad och globaliserad framtid tas en ny företagsstrategi fram under hösten och samtidigt sker ett antal förändringar i SVT:s ledningsstruktur.

Jan Helin utses till mediedirektör, med ansvar för att utveckla SVT:s kanaler och tjänster och se till att de når publiken. Han behåller även det utbudsansvar han har idag för nyheter, sport, dokumentär och samhälle.   

SVT får en programdirektör som ansvarar för programbeställningar externt och internt för allt utbud (undantaget nyheter, sport, dokumentär och samhälle). Rekryteringen av denna roll påbörjas under hösten. Thomas Hall, idag programchef nöje och evenemang Stockholm, blir tf programdirektör fram till 30 juni 2020.  

- Det är nödvändigt att ta nya steg för SVT. Vid införandet av en ny företagsstrategi görs ofta förändringar i organisationen för att ge tyngdpunkt och prioritering till vissa frågor. När två programdirektörer blir en renodlas rollerna och vi ska fortsätta att modigt dra ut linjerna för framtidens tv. Digital utveckling, dataanalys och nästa drag kring våra digitala tjänster och kanaler kommer att vara stora frågor för den nya mediedirektörsrollen, tillsammans med utvecklingen av det journalistiska berättandet, säger vd Hanna Stjärne.  

I samband med förändringarna lämnar nuvarande programdirektör Lena Glaser SVT.  

- Jag har varit på SVT i 18 år i olika roller i SVT:s företagsledning och programledning. Det har varit ett nöje och en ära att tillsammans med så kompetenta personer få utveckla program och tjänster i en föränderlig tid. När nu programdirektör-rollen ändras än en gång är det dags för mig att gå vidare. Jag är väldigt stolt över det breda utbud som kommer att presenteras i höst, säger Lena Glaser.  

- Lena Glaser är en pionjär inom medieutveckling och har med all sin djupa kunskap, sin starka public service-känsla och sin analytiska skärpa varit en av dem som har haft störst betydelse för SVT:s digitala utveckling framåt. Hon var med och utvecklade SVT Play som idag är Sveriges första och största playtjänst. De senaste åren har Lenas kloka avtryck synts tydligt i utbudet, vi har jobbat nära för att ta SVT till nästa nivå och jag kan bara beklaga att hon nu lämnar SVT och önska varmt lycka till, säger Hanna Stjärne.  

Övriga förändringar  

Rollen som kanal- och tablå-chef försvinner ur företagsledningen. Thomas Nilsson, som innehar rollen idag, går i pension i början av 2020 och lämnar därför över en del av sitt ansvar till andra i företagsledningen.  

Ebba Adielsson, projektledare underhållning, går in som tf programchef för nöje och evenemang på SVT i Stockholm fram tills att Thomas Hall är tillbaka.  

Förändringarna träder i kraft den 1 oktober 2019 och MBL-förhandlingarna av förändringarna avslutades onsdag 4 september 2019.