Gå direkt till innehållet

Högt och stabilt förtroende för SVT i Förtroendebarometern 2019

SVT ökar med tre procentenheter sedan förra årets mätning.

Idag presenterade Medieakademin den årliga Förtroendebarometern. Mätningen rangordnar de medier, företag och samhällsinstitutioner som svenska folket har högst förtroende för. SVT behåller, tillsammans med Sveriges Radio, sin position i toppen av listan över medier med högst förtroende, och ökar 3 procentenheter jämfört med förra året.

-    Det är glädjande att vi ser att förtroendet för SVT ökar i den här mätningen. SVT ligger även på en unikt hög förtroendenivå i en internationell jämförelse med andra public service-bolag. I samband med valet i höstas såg vi också en kraftfull ökning i tilliten till våra nyheter online, där förtroendet hos förstagångsväljare till exempel steg med 20 procentenheter jämfört med valet 2014. Men ett högt förtroende är något vi aldrig får ta för givet. Varje dag ska vi förtjäna svenska folkets förtroende och samla människor i Sverige med god journalistik och engagerande program. Den senaste tiden har vi till exempel utökat antalet redaktioner och finns numera på 37 platser i Sverige, från Övertorneå och Kiruna i norr till Malmö, Kristianstad och Helsingborg i söder, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Anne Lagercrantz är chef för nyhetsdivisionen på SVT. På SVT Nyheter har det under året varit stort fokus på transparens, något som hon tror är viktigt för att öka förtroendet.

– Jag tror att vi, och det gäller egentligen all media, har en historisk skuld. Vi har varit dåliga på att förklara våra arbetsmetoder och vårt journalistiska urval. Hur vi jobbar helt enkelt. Vi måste också bli bättre på att lyfta ännu fler perspektiv i bevakningen och komma närmare publiken: i möten, i ämnesval och där människor bor.

Här kan du läsa mer om hur SVT arbetar med förtroendet i det dagliga arbetet:

Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheterna: Förtroende i vardagen: Veganmat, Rattfyllerister och penningtvätt

Andreas Bedinger, divisionschef för allmän-tv: Förtroende handlar inte bara om nyheter