Gå direkt till innehållet

Lena Sundström till SVT

Nu värvas även journalisten och författaren Lena Sundström som programledare och reporter.

SVT fortsätter satsa på grävande journalistik. Nu värvas även journalisten och författaren Lena Sundström som programledare och reporter. Hon ska bland annat göra en programserie om yttrandefriheten i världen som sänds 2016.

Lena Sundström är en av Sveriges mest namnkunniga journalister och författare, senast aktuell med en exklusiv intervju med Edward Snowden som publicerades i Dagens Nyheter.

Hon har skrivit flera böcker, bland dem ”Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark” (2009), som belönades med både Guldspaden och Publicistklubbens stora pris och nominerades till Augustpriset, och ”Spår” (2013) som även den Augustnominerades. Hon har även fått "Frihetspennan" (2014) som delas ut av Stiftelsen Torgny Segerstedts minne.

- Journalistiken står inför stora utmaningar idag, och jag känner att public service kommer att ha en viktigare roll än någonsin att fylla i framtiden, säger Lena Sundström.

-  Jag är otroligt glad över de uppdrag jag har haft för Dagens Nyheter under de senaste två åren, men det var omöjligt att säga nej till en sådan här möjlighet. Att få jobba med stora samhällsfrågor på lång sikt, på mitt sätt, men också som en del av en stor samhällsredaktion. Det vill jag vara med om.

Lena Sundström ska arbeta som programledare och reporter vid samhällsredaktionen på SVT i Göteborg.

- Vi behöver publicister som kan formulera samtidens stora historier. Lena Sundström är en av dem. Hon är en både skarpsynt och modig berättare. Vi är otroligt glada och stolta över att få hälsa henne välkommen till oss, säger Ylva M Andersson, chef för allmän-tv på SVT i Göteborg.

Lena Sundström kommer närmast att arbeta med en ny programserie om yttrandefrihet som sänds 2016 när den svenska tryckfrihetsförordningen, som är världens äldsta, fyller 250 år. Serien är en del av SVT:s stora samhällssatsningar. Andra exempel är "Absolut svensk" med Soran Ismail och "Morgans mission" med Morgan Alling samt flera kommande programserier under 2016.

- Lena  är en lyhörd journalist med en spetskompetens som kommer att stärka SVT:s samhällsjournalistik - inte minst genom hennes förmåga att koppla ihop de stor internationella frågorna med ett nationellt perspektiv, säger Robert Olsson, programdirektör för nyhets- och samhällsprogrammen.

 

FAKTA
Namn: Lena Sundström.
Född:  8 mars 1972 i Seoul. Uppvuxen i Kristianstad.
Yrke: journalist, författare och programledare.
Karriär: Började som journalist på Piteå-Tidningen. Har därefter skrivit för bland annat Metro, Dagens Arbete, Aftonbladet och Dagens  Nyheter. Programledare för Kalla fakta i TV4. Debuterade som författare 2005 med "Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar". Har därefter gett ut böckerna "Känns det fint att finnas en dag till?", "Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark" och "Spår". Har även gjort två dokumentärfilmer, "Världens lyckligaste folk" och "Dom kallar oss rasister".