Gå direkt till innehållet

Rapport 50 år firades med mingel

Rapport sändes för första gången 5 december 1969 i nystartade kanalen TV2. På torsdagsmorgonen firades 50-åringen med mingel i Tv-huset i Stockholm med nya och gamla Rapport-profiler.

Rapports 50-årsdag firades med tårta och mingel i Tv-huset i Stockholm. Foto: Johan Pisoni/SVT

Ett hundratal hade samlats i Tv-huset på torsdagsmorgonen för att fira 50-årsjubilerande Rapport. Rapport-legendarer som John Polman, Christina Jutterström, K-G Bergström, Elisabeth Hedborg, Bo Inge Andersson, Claes Elfsberg och förste Rapportchefen Oloph Hansson fanns på plats.

SVT:s vd Hanna Stjärne inledde med ett hyllningstal till Rapport och konstaterade att det var en stor dag för SVT.

– Det känns väldigt speciellt att stå här och blicka ut över er alla som har tagit er tid att komma hit i dag. Extra stort tack till er som var med när det startade. Det är ni som skapat det här programmet och många av er har vigt era liv åt Rapport! Rapport är en jubilar i sina bästa år, skarp, vacker och klok, konstaterade hon.

Omkring en miljon människor i Sverige ser varje dag på Rapport, men när Rapport startade för 50 år sedan var det inte en omedelbar succé enligt Rapport-profilen Claes Elfsberg.

– Man ska inte tro att Rapport var en tittarsuccé från början. Det var det verkligen inte, säger han till SVT Nyheter och konstaterar sedan att Rapport är en fantastisk framgångssaga.

Christina Jutterström är en av dem som var med från starten och hon säger till SVT Nyheter att Rapport bidrog med något nytt till journalistiken.

– Jag tror att vi var rakare i frågeställningarna och kanske lite uppkäftigare och så hade vi uppdraget att kommentera vad som hände i politik, ekonomi och utrikes och inrikes.

Rapports och tv:s första kvinnliga utrikeskorrespondent Elisabeth Hedborg var också på plats för att fira 50-åringen och hon berättar att hon fick vara med om mycket under sin tid som korrespondent.

– Jag har ju fått vara med om hela Sovjetunionens fall och där fanns ju många viktiga och betydelsefulla händelser, säger hon till SVT Nyheter.

John Polman jobbade i 30-år som meteorolog i tv och fick följa Rapports utveckling.

– De första åren jobbade vi med pekpinnar och handritade kartor. När jag slutade var det datorproducerade kartor. Jag är avundsjuk på alla de tekniska hjälpmedel de har numera med animationer och förflyttningar. Det skulle vara roligt att vara med i dag också, säger han till SVT Nyheter.

Sveriges största nyhetsprogram

Sedan mitten av 70-talet har Rapport varit Sveriges största nyhetsprogram och även om programmet har sett olika ut genom åren och tekniken har förändrats är mycket ändå likt, enligt Rapports nyhetsankare Katarina Sandström.

– Jobbet är sig likt – att vi försöker samla det som har hänt i Sverige och världen under dagen och göra det begripligt för tittarna, säger hon till SVT Nyheter.

Nyhetsankaret Lisbeth Åkerman tycker att Rapport har en viktig uppgift att fylla även i framtiden.

– Jag tror att Rapport med sin blandning av nyheter är oerhört viktig för sammanhållningen och förståelsen för varandra, säger hon till SVT Nyheter.

Firandet av Rapport 50 år på torsdagen sammanfaller med invigningen av en ny nyhetsstudio – läs mer om nya studion här

Text: Anna Thodenius

Se fler bilder från firandet: