Gå direkt till innehållet

SVT säkrar rättigheterna till skidskytte till 2026

SVT har säkrat rättigheterna till världscupen och världsmästerskapen i skidskytte till och med säsongen 2026, med möjlighet att förlänga avtalet till 2030.

Hanna Öberg, Östersunds VM 2019. Foto: SVT

- Skidskytte engagerar en miljonpublik i Sverige varje helg och blir nu nyckelsporten som vi bygger framtidens Vinterstudion kring, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Varje säsong avgörs världscupen i skidskytte på tio olika orter runt om i världen, totalt handlar det om ungefär 40 tävlingsdagar per säsong. Utöver det tillkommer VM varje säsong, förutom OS-år, samt ett Europamästerskap varje år.

- Vi är otroligt glada över avtalet då det säkerställer att skidskyttet genom public service når svenska folket. Samarbetet med EBU (European Broadcasting Union) och SVT har hjälpt oss att etablera skidskytte på en hög nivå med stort intresse hos svenska folket, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare IBU (Internationella Skidskytteförbundet).

Svenska skidskyttelandslaget har rönt stora framgångar de senaste åren med flera OS- och VM-medaljer. Hanna Öberg har också tilldelats Jerringpriset och Bragdguldet och Sebastian Samuelsson fick Sportspegelpriset på Idrottsgalan. Bakom dagens stjärnnamn finns också starka framtidslöften som bland andra Elvira Öberg.

- Intresset för skidskytte har ökat rejält dom senaste åren och idag är skidskytte en av de populäraste sporterna både i Sverige och Europa. Skidskyttet har en inbyggda dramaturgi och det är många nationer som slåss om topplaceringarna. Sveriges mästerskapsframgångar har också lyft intresset rejält och numera har även en vardagstävling runt 500 - 600 000 tittare i SVT, berättar Åsa Edlund Jönsson.

Det nya avtalet börjar gälla från och med säsongen 2021/22 och innebär att SVT blir exklusiva rättighetsinnehavare av skidskyttet i Sverige.

Nästa år blir en supersäsong för Vinterstudion som sänder från världscuperna i skidskytte, längd, alpint och skicross samt från tre vinter-VM. Säsongerna därefter kommer Vinterstudion att byggas runt VM och världscupen i skidskytte samt de tävlingar i längd och alpint som avgörs i Schweiz och Österrike. Dessutom kommer tävlingarna från SM-veckan samt annan stark vinteridrott att få ett stort utrymme i Sveriges populäraste sportprogram. Vinterstudion kommer också att innehålla ett starkt reportageberättande samt fortsätta att vara det program som tydligast debatterar och granskar vinteridrott.