Gå direkt till innehållet

SVT Sport vinner Svenska Jämställdhetspriset 2020

SVT Sport tilldelas Svenska Jämställdhetspriset 2020. I motiveringen lyftes bland annat att SVT Sport på några år uppnått en helt jämställd representation i sin bevakning som förändrar bilden av sport för miljontals tittare och idrottare.

- I början var det få som trodde att en jämställd sportbevakning var en realistisk målsättning. Idag vet vi att det går och att det är en enorm framgångsfaktor. En jämställd sportbevakning har gett oss fler egna nyheter, mer livesport att sända, en kraftigt ökad digital publik och stora konkurrensfördelar. Jag är enormt tacksam för detta pris, det är ett stort erkännande av vårt arbete och jag är enormt stolt över SVT Sport-redaktionen som för alltid förändrat sportjournalistiken till det bättre, säger Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport.

SVT Sport har arbetat med jämställd sportbevakning sedan 2015 och har bland annat tilldelats MegAward och Spektrumpriset, samt utsetts till Världens bästa sportkanal tack vare sitt arbete med att jämställa sportbevakningen.

- SVT Sport visar hur metodiskt arbete och tydliga mål kan ställa om en verksamhet på kort tid, bli mer relevant för en bredare publik och därtill bli världsledande inom jämställd sportbevakning samtidigt som de bidrar till ett mer jämställt samhälle. Vi hoppas att SVT Sports framgångsrika arbete kan ge andra aktörer inspiration och motivation att ta efter, kommenterar priskommitténs ordförande Camilla Wagner.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som bidragit till ett mer jämställt samhälle. Prisutdelningen sker i samband med Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet.

Juryns motivering:
Årets vinnare är världsledande inom jämställd sportbevakning. SVT Sport har på några år ändrat innehållet från att 25 procent av de idrottare som lyfts är kvinnor till dagens 50 procent. Med tydliga mål, metodiskt arbete och kontinuerliga uppföljningar visar SVT Sport hur en verksamhet kan ställa om till jämställdhet på kort tid. Genom att lyfta kvinnor som experter och utövare förändras bilden av sport för miljontals tittare och idrottare. Arbetet har lett till stora publikframgångar för nyhetsprogrammen och visar vinsten av att satsa på jämställdhet. Genom att ställa jämställdhetskrav på samarbetspartners driver SVT Sport på för att förändra sin omvärld. Vi ser fram emot att följa effekterna som arbetet för jämställdhet får för idrotten och för samhället i Sverige och världen.