Gå direkt till innehållet

SVT värvar Fredrik Laurin till Uppdrag granskning

SVT utökar satsningen på granskande journalistik. I vår startar ett helt nytt grävande program. I februari börjar dessutom Fredrik Laurin, en av Sveriges mest prisbelönta journalister, på Uppdrag granskning. Han är den första av flera nyrekryteringar till redaktionen.

Fredrik Laurin, redaktör Uppdrag granskning.

Fredrik Laurin har tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman fått Stora Journalist-priset tre gånger, samt flera Guldspadar från Grävande journalister och dess amerikanska motsvarighet IRE.

I dag är han chef för grävgruppen vid Eko-redaktionen på Sveriges Radio. I februari börjar han arbeta som redaktör, med ansvar för research, datajournalistik och metodutveckling, på Uppdrag granskning i Göteborg.

- Jag jobbar med ett väldigt starkt och prisvinnande team här på Ekot, vars journalistik gör stor skillnad.  Men SVT i Göteborgs satsning mitt i det rådande medieklimatet är oemotståndligt, säger Fredrik Laurin.

I uppdraget ligger dessutom att Fredrik Laurin ska fortsätta att odla sina utländska kontakter och säkerställa att Uppdrag granskning har en framskjuten position även internationellt.

- Vi toppar laget. Uppdrag granskning ska fortsätta att vara landets ledande redaktion för granskande journalistik. Då krävs att vi attraherar de mest kreativa, kompetenta och konkurrenskraftiga medarbetarna. Fredrik Laurin är en av dem. Jag är otroligt glad över att få hälsa honom välkommen tillbaka till vårt gäng, säger Ylva M Andersson, chef för allmän-tv på SVT i Göteborg där Uppdrag granskning har sin bas.

SVT stärker nu den granskande journalistiken på flera sätt. Den närmaste tiden väntar flera nyrekryteringar. 

Under 2016 startar dessutom ett helt nytt grävande program som vänder sig till en yngre målgrupp och som ska vara en plantskola för nya talanger inom den granskande journalistiken. Programmet kommer att sändas i SVT2 klockan 22.15 på tisdagar, men tanken är att innehållet även ska publiceras på webben och i sociala medier.

- Av flera skäl är det viktigt att vi vässar vår undersökande journalistik. Dem vi är satta att granska mobiliserar på sitt håll. De använder de nya medierna för att etablera sina sanningar och blir alltmer raffinerade i att offensivt försöka ta udden av våra granskningar. Dessutom prioriterar många redaktioner och mediehus den undersökande journalistiken och ska vi fortsätta vara bäst i klassen måste vi upp en nivå i vårt arbete, säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och Current Affairs.

 

FAKTA FREDRIK LAURIN

Född: 1964
Tidigare arbetat på: Gefle Dagblad, Bohuslänningen, TT, Kalla fakta (TV4), Striptease och Uppdrag granskning (SVT).
Nuvarande arbete: Chef för Eko-redaktionens grävgrupp på Sveriges Radio
Tre gånger mottagare av Stora journalistpriset:

- Årets avslöjande år 2005 tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman för "Det brutna löftet" om utvisningen av två asylsökande egyptier, TV4 Kalla fakta. Det belönades även med Publicistklubbens stora pris.

- Årets avslöjande år 2007 tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman för "Gripen - de hemliga avtalen", SVT:s Uppdrag granskning.

- Årets avslöjande år 2013 tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman för ”TeliaSonera och marknadsandelar till varje pris”.