Gå direkt till innehållet

SVT:s samlade utbud med anledning av coronaviruset

SVT gör en rad förändringar, utökade sändningar och alldeles nya programsatsningar som en följd av coronaviruset - både i tv-sändningarna och på SVT Play.

- I denna allvarliga och oroliga tid för Sverige ser vi att publikens behov av nyheter är mycket stort och att väldigt många vänder sig till SVT för att få svar på sina frågor. Vi satsar därför på en rad nya program där experter ger svar. SVT har också ett särskilt viktigt uppdrag gentemot äldre som riskerar en lång isolering och barn som tillbringar mycket tid i hemmet. När Sveriges scener stängs ner hjälper SVT till så att publiken kan få upplevelser och samlingspunkter ändå, genom att tillgängliggöra scenföreställningar från hela landet. SVT satsar också på extra hög tillgänglighet med ett förstärkt utbud av teckenspråkstolkade program och av nyheter på teckenspråk, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Uppdaterad 2020-04-02

Här kommer en samling av SVT:s nya satsningar med anledning av coronaviruset:

Utrikesbyrån. Vad som händer när coronaviruset slår till i ett land för propagandan och censuren gör det svårt för folket att veta vad som är sant? Iran har drabbat hårdast i Mellanöstern av coronaviruset och dessuom blivit regionens superspridare. Först tonade regimen ner utbrottets omfattning men nu varnar forskare i landet för att miljoner människor kan komma att dö av viruset. Johan Ripås gästas av forskaren och influeraren Azadeh Karami som informerar om corona till en kvart miljoner iranier - från Sverige. Och SVT:s korrenspondent Stina Blomgren som var i Iran när omvärlden stoppade flygtrafiken och stängde sina gränser. Programmet sändes 1 april och finns att se i SVT Play.

Utrikesbyrån. I nästa veckas avsnitt av Utrikesbyrån borrar Johan Ripås med gäster i varför den kinesiska regeringen inte förbjuder marknadshandeln med kött från vilda djur och i hur det egentligen gick till när coronaviruset spreds från djur till människa i Wuhan. Gäster: stjärnkocken Niklas Ekstedt, som själv häpnat över hygienen på matmarknader i Kina, professorn Björn Olsen, som kan allt om hur virus vandrar mellan arter, samt SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin, som har djupstuderat den kinesiska viltköttskulturen.  Programmet sänds 8 april kl 22.15 i SVT1 och i SVT Play.

Mötet. Nästa veckas program handlar om välfärden och hur Sveriges krisberedskap ser ut vid en sådan här kris. Är det bra med en liten eller stor stat och hur har privatiseringen av den gemensamma välfärden påverkat vår förmåga att hantera en coronapandemi? Medverkande är Enna Gerin, bitr chef för det oberoende fackliga idéinstitutet Katalys och Karin Svanborg-Sjövall, vd på marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Programmet sänds 6 april kl 21.45 i SVT1 och i SVT Play.

Sverige möts: Direkt. Hur klarar Sverige Coronakrisen? Den svenska linjen förvånar en hel värld. Är det rätt väg att gå? Agnes Wold medverkar liksom, företagare, läkare, sjuksköterskor och människor som satt sig själva i karantän. Progammet sändes 1 april och finns att se i SVT Play.

Sällskap med SVT1. Måndag till fredag har SVT gjort om i tablån och från och med klockan tio guidar en programvärd publiken genom dagen. Först kära återseenden med serier som Saltön och Skärgårdsdoktorn och sedan vidare till brittisk detektivserie i form av Father Brown. Därefter nostalgisk underhållning som Gäster med Gester och Här är ditt liv. Och så lagom till eftermiddagskaffet: varje dag minst en matinéfilm av bästa sort. Läs mer här.

Lördagar och söndagar framöver direktsänder SVT ett extrainsatt nyhets- och samhällsprogram, Helgstudion, som erbjuder en kontinuerlig uppdatering av coronaläget med inbjudna gäster och experter. Sänds och lördagar och söndagar 09.00-12.00 i SVT1. 

Nytt underhållningsprogram, Karantän-TV. Komikerna Niklas Andersson och Ina Lundström sitter i karantän i en husvagn på SVT Göteborgs parkeringsplats. Härifrån direktsänder de varje eftermiddag Karantän-TV, där de har kontakt med kända och okända hemmasittare runt om i hela landet. Här samlas goda idéer, roliga lösningar, udda förströelser och underhållande samtal som får tiden att gå lite fortare. En timme om dagen med start på måndag 23/3, alla tillsammans men på armslängds avstånd! Sänds i SVT Play 14.00 och i SVT1 16.30.

Hemmagympa med SVT. Ett dagligt hemmagympapass för de äldre tittarna i SVT1 kl 09.40, direkt efter Morgonstudion. Ett gympapass varje vardag.

SVT Barn satsar på ett nytt program, Hemmahänget. Hemmahänget kommer aktivera, trygga och roa barn med trolleri, pyssel, mellistips, sketcher och vardagsrumsparkour. En stor del av programmet bygger också på att programledarna pratar med barn som är hemma. Dels via en livechatt i appen Mixat, dels via videosamtal. Barn har också möjlighet att skicka in bilder och klipp för att dela med sig av olika smarta ”hemmatips” när man har långtråkigt. Programmet sänds live på SVT Barn varje vardag kl 15.00-16.00 med start på måndag 23 mars och har fokus på barn i åldrarna 7-12 år. Läs mer om satsningen här.

Kl 13.55 varje dag direktsänder SVT Folkhälsomyndighetens presskonferens. Både SVT Play, i SVT2 och på svt.se Dessa teckenspråkstolkas på SVT Play och i SVT2.

SVT direktsänder när regeringen och statsminister Stefan Löfven håller presskonferens. Dessa sänds på SVT Play, SVT1 samt i på svt.se. Vid teckenspråkstolkning sänds dessa på SVT Play och i en av våra andra kanaler samt i svt.se.

SVT direktsänder också andra extrainsatta presskonferenser som rör coronaviruset.

I SVT:s Morgonstudion rapporteras de senaste nyheterna. Varje morgon, med start 08.08, kan tittarna dessutom ställa frågor till en gästande expert.

SVT Nyheter uppdaterar dygnet runt i artikeln ”Senaste nytt om coronaviruset”. Där även tittarnas frågor besvaras.

När så många nyheter är nationella och globala har SVT:s 21 lokala redaktioner en särskilt viktig roll. Här får den lokala publiken överblick och fördjupning kring läget lokalt och bjuds in till dialog.

Lilla Aktuellt vänder sig direkt till barnen och har samlat sin corona-rapportering här. Här finns förklarande video, frågor och svar för barnen, tips från kuratorer och information om viruset.

SVT sänder även nyheter på följande språk, samiska, finska, lätt svenska och teckenspråk.

Nyhetstecken, SVT:s nyheter på teckenspråk sänder extra nyhetssändningar lördag och söndag åtminstone tre veckor framöver.

SVT översätter Rapports 16-sändning till arabiska och engelska.

Både Fråga doktorn och Go’kväll sänder direkt med flera inslag om coronaviruset där publiken har möjlighet att ställa sina frågor.

 

Redan sända program som finns på Play.

Utrikesbyrån ger inblickar i veckans mest fascinerande världshändelse. I det fjärde avsnitt av SVT:s nya satsning Utrikesbyrån som sändes 25 mars berättade Johan Ripås med gäster om hur det gick till när smittan spreds i Italien och hur de vanligtvis så sociala italienarna klarar isoleringen. I programmet medverkade bland annat utrikesreportern Jennifer Wegerup, som vet allt om Italien och nyss har kommit ut ur sin karantän, samt operatenoren Maurizio Marchi som blivit viral efter sin balkongsång i Florens. Programmet finns i SVT Play.

I förra veckans Agenda tar man upp frågan om trångbodda och fattiga löper större risk att smittas av coronaviruset. Reportage från Järvaområdet i Stockholm och intervju med Bi Puranen, docent i ekonomisk historia. Ekonomisk kris när Sverige stänger - men också kreativa lösningar. Nu får vården hjälp av flygets kabinpersonal. Stängda gränser och minimalt samarbete mellan länderna - klarar EU utmaningen från coronasmittan?​ Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, och Göran von Sydow, Svenska institutet för Europapolitiska studier. Programledare: Anna Hedenmo. Programmet finns i SVTPlay.

Vetenskapens värld - Kampen mot corona. Världen över kämpar människor mot coronaviruset. Sjukvården är ansträngd, och forskare jobbar för högtryck för att finna vaccin. I programmet får vi inblick i hur smittspridningen kan förhindras, riskerna för att viruset muterar - och vi får inblickar i de labb som just nu börjar ta fram läkemedlen som kan stoppa en pandemi. Vetenskapens värld sänds 30 mars kl 20.00 i SVT2.

På SVT Play finns alla SVT:s nyhetsprogram samlade men för den som vill koppla bort för en stund finns ett stort utbud av drama, humor och samhällsprogram. 112 dramaserier, allt från nyare serier som Homeland, The day, Kalifat och Dejta till moderna klassiker som 318 avsnitt av Rederiet och sju säsonger av Hem till byn till riktiga klassiker som Det sjunde inseglet, Hemsöborna och Raskens. Just ligger 391 dokumentärer på SVT Play. Samlat finns ett femtiotal humorprogram samt 204 timmar älgvandring. Just nu direktsänds även slow-tv-programmet Gården Live. Läs mer om drama på Play här.

Mot bakgrund av de många stängda scenerna i Sverige bjuder SVT Scen på SVT Play på en bred repertoar med både nyinspelade och klassiska operaföreställningar, dans, teaterföreställningar och konserter från både små och stora scener runt om i landet. SVT förpublicerar Dramatens ”Bortbytingen” som var tänkt att sändas i broadcast senare i år och bjuder därmed på något helt nyinspelat. Med namnkunnig ensemble och suggestiv scenografi och kostym.