Håkan Hellströms konsert på Panorama-scenen under Bråvallafestivalen.
Håkan Hellströms konsert på Panorama-scenen under Bråvallafestivalen. Foto: TT
Debattinlägg

”Bråvallafestivalen var fantastisk – trots allt”

Opinion ·

”Självklart ska nyheter som dessa uppmärksammas, men är det allt festivalen är? Var finns rubrikerna om när vi tillsammans dansade, skrek och sjöng i ett hav av glada ungdomar? Var finns rubrikerna om den fantastiska avslutningen där solen till slut dök upp precis lagom till Håkan Hellström?”, skriver Alva Alm.

Om debattören

Alva Alm
Festivalbesökare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Allting har ett slut och det inkluderar även Bråvalla 2017, en festival med så mycket kärlek och fantastiska upplevelser.

Jag har fått chansen att stå i ett folkhav av glada och lyckliga människor, fått chansen att lyssna och dansa till några av världens bästa artister och fått chansen att känna mig trygg medan jag gör allt detta.

LÄS MER: Detta har hänt – sexuella övergrepp på Bråvallafestivalen

För tvärt om vad pressen och alla andra medier antyder så har jag och mina vänner upplevt Bråvalla som en plats där säkerheten tas på allvar.

Med sjukvårdspersonal, ordningsvakter och beväpnade poliser som rör sig på området konstant har jag upplevt Bråvalla som en plats av harmoni och trygghet.

Det går inte med ord att beskriva hur kul jag har haft det och hur många fantastiska minnen och upplevelser som jag kommer ta med mig in i framtiden.

Men så kommer jag hem till TV, radio och tidningar där nyhetsflödet publicerar våldtäkt efter våldtäkt, andra sexuella ofredanden och hemska saker som skett under tiden jag befunnit mig där, under tiden jag haft kul.

Att det är några fruktansvärda idioter som inte förstår, som inte vet skillnaden på ditt och mitt, som tar sig friheten att tafsa och våldta oss, oss kvinnor. Det är hemskt och något som måste få ett stopp.

Medier använder dessa händelser som krigsrubriker och skriver storartade artiklar om hur Bråvalla är en hemsk plats där unga kvinnor inte borde vistas. Och självklart ska nyheter som dessa uppmärksammas, men är det allt festivalen är?

Var finns rubrikerna om när vi tillsammans dansade, skrek och sjöng i ett hav av glada ungdomar? Var finns rubrikerna om den fantastiska avslutningen där solen till slut dök upp precis lagom till Håkan Hellström och hur Martin Garrix tog publiken med storm?

Varför lyfts inte dessa sidor fram av medier?

Jag vill ha ett samhälle där vi tror på människor, ett samhälle där vi som är goda och snälla tillsammans tar vårt ansvar för att motarbetar allt ont. Jag vill ha medmänsklighet och värme, människor med civilkurage som säger ifrån när det behövs.

Jag vill att tidningarna ska skriva om oss som gjorde festivalen till den mest fantastiska platsen på jorden. Det kommer alltid att finnas idioter, men varför låter ni dem vinna?

Ju mer ni skriver om enbart sådana händelser ju räddare blir vi. Glöm inte att lyfta fram sådant som är gott och bra istället. Hur fantastisk och underbar festivalen faktiskt var, trots dessa händelser.

Hur bra polis och annan personal arbetade på plats för att förhindra och motverka ännu fler liknande händelser. Hur tusentals människor dansade, log och uppfylldes av glädje genom musiken.

Skriv om allt detta på era förstasidor också! För den enbart ensidiga rapporteringen ni gör förstör inte bara för oss, utan även för festivalarrangörerna som inte längre kan känna någon glädje i sitt arbete att fortsätta arrangera evenemang som detta.

Alla blir rädda. Föräldrar vågar inte släppa iväg sina barn. Tjejer vågar inte gå på festivaler. Är det ett samhälle vi vill leva i?

Vad blir nästa steg, att stänga och förbjuda alla nattklubbar eller till och med restauranger för att dumma saker sker? Visst, saker händer och det är hemskt, men Bråvalla är en stor och viktig del av många människors liv.

Jag vill att vi tillsammans målar upp en bild av framtidstro där vi snälla och goda kommer göra allt i vår makt för att få ett roligt, smart och tryggt samhälle. För vi snälla är fler, jag lovar! Det har jag med egna ögon sett på Bråvalla.

Vi får inte det låta det onda vinna över det goda. Hoppas det finns fler människor där ute som känner likadant och vill hjälpa mig med det!

Fotnot: I Opinion live SVT 2 den 4 juli 20.00 diskuteras övergreppen på festivaler.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.