Foto: BT
Debattinlägg

Amelia Adamo: ”Hur kan platsbristen inom äldrevården vara en nyhet?”

Publicerad

” Idag är det många som efter semestern går till jobbet med en klump, eftersom dom vet att mamma eller pappa ligger där hemma utan att få någon riktig tillsyn. Jag vet. Jag var en gång en av dem”, skriver Amelia Adamo.

Om debattören

Amelia Adamo
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Så till dagens nyhet: platsbristen inom äldreomsorgen.   

Hur kan det ens vara en nyhet? Hur kan vi gång på gång läsa i media om hur gamla människor saknar särskilt boende? Särskilt i Sverige, där de styrande politikerna ständigt har munnen full med löften om trygghet och välfärd. 

Det går ju knappt att lyssna till en politiker utan att de berättar för dig om alla de satsningar som de vill göra inom äldrevården.  

Dessutom vet vi ju att åldrandet har förändrats dramatiskt de senaste 50 åren – i positiv riktning. Dagens 70-åring är som 70-talets 50-åring.  

Och år 2028, alltså om mindre än tio år, beräknas Sveriges folkmängd att passera 11 miljoner. Allra mest, procentuellt sett, ökar de som är 80 år och äldre och år 2028 beräknas de vara 255 000 fler än idag, en ökning med 50 procent! Detta enligt Statistiska Centralbyrån.  

Så vad väntar ni på politiker, sätt igång och bygg!    

Det är nu hög tid att lyfta frågan om ansvaret anhörig kontra samhälle. Som det är nu smygs de anhöriga in i omvårdnadsarbetet eftersom de äldre ska bo kvar hemma så länge som i dag.  

Och jag vet av egen erfarenhet, då jag vårdade min egen mamma – och jag minns hur kände mig lurad. Ingen hade pratat med mig om att vi i dag i praktiken har anhörigvård.

När mamma inte längre klarade sig själv hemma, trodde ju jag att välfärden skulle finnas där med en plats på ett äldreboende.  

Uppvaknandet blev bryskt. Enligt biståndsbedömaren var mamma inte dålig nog för äldreboende. Det fick räcka med hemtjänst, som inte räckte alls. Jag kände mig tvingad att rycka in själv, samtidigt som jag arbetade heltid.    

Visst, vi blir äldre. Men glöm inte att de sista hemska åren också har förlängts. På grund av bra läkemedel.   

Flytten av min mamma skulle ha skett långt tidigare. Hon bodde hemma ett eller två år för länge. Men en plats på äldreboende kostar, så det är klart att kommunen drog ut på det.   

Ja, jag har vid ett tidigare tillfälle sagt i media att man måste vara ”pain in the ass” på kommunen, ringa dem varje dag för till slut ger de sig.  

Idag är det många som efter semestern går till jobbet med en klump i magen, eftersom dom vet att mamma eller pappa ligger där hemma utan att få någon riktig tillsyn.   

Jag vet. Jag var en gång en av dem.   

Återigen, vad väntar ni på? Sätt igång nu politiker: bygg, bygg, bygg nya äldreboenden. Och använd de nya hjälpmedlen, som till exempel robotar, för att underlätta för personalen. 

För såhär kan vi inte ha det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.