Socialminister Lena Hallengren (S) och KD-ledaren Ebba Busch Thor Foto: SVT

Ebba Busch Thor (KD) till Lena Hallengren (S): ”Ni sviker Sveriges äldre”

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas platser på särskilda äldreboenden i nästan hälften av Sveriges kommuner, och bristen blir allt större. När Ebba Busch Thor (KD) och Lena Hallengren (S) diskuterade problemet i Aktuellt kritiserade socialministern KD-ledarens ton.- Om det är obehagligt att jag låter lite irriterad så kan jag säga det väldigt lugnt: Ni sviker Sveriges äldre, svarade Busch Thor.

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor mötte socialminister Lena Hallengren i SVT:s Aktuellt för att debattera det växande problemet med brist på äldreboendeplatser blev tonen snabbt hård.

– Man kan inte komma ifrån att vi ju har minskat äldreboendeplatserna under en lång tid. Under tidigare regeringen försvann 10 000 platser. Det tar lång tid att återställa, sa Lena Hallengren.

– Jag är trött på bortförklaringarna, det var inte perfekt på vår tid heller och jag vet hur svårt det här är. Jag kommer aldrig kräva att det är perfekt, men Socialdemokraterna måste sluta låta som att man precis tog över, replikerade Ebba Busch Thor.

Pekade på skattesänkningar

Lena Hallengren sa att det är en fråga om resurser till välfärden, för personalkostnader och investeringsstöd för byggen, och att det finns ett behov även av fler trygghetsboenden och seniorboenden.

Busch Thor påpekade då att S inte har någon plan för hur man ska kräva att kommunerna bygger det de har lagkrav på sig  att göra, vilket KD vill lösa med en prestationsbaserad äldreboendemiljard.

Lena Hallengren tog då upp KD:s skattesänkningar.

– Om man sänker skatten med 140 miljarder och man minskar äldreboendeplatserna med 10 000 under åtta år under borgerlig regering, då är det klart att det tar tid.

”Det ni har att erbjuda Sverige: Kö”

Socialministern talade vidare om de 20 välfärdsmiljoner som S utlovat under mandatperioden:

– Hade Ebba Busch Thor kunnat motstå frestelsen före jul att införa ett sjätte jobbskatteavdrag så kanske vi hade haft 20 äldremiljarder att stå här och diskutera, det hade väl varit någonting.

Busch Thor svarade med att peka på att S dragit ner på en del av M+KD:s budgetsatsningar kring öppnare vårdformer:

– Och det är också såhär att just nu är du den minister som ansvarar för köerna i Sverige. Det är det ni har att erbjuda Sverige. Kö till sjukvården, kö till äldreboendeplats – och bara en jättestor klump i magen.

Kritiserade Busch Thors tid som kommunalråd

Hallengren svarade snabbt:

– Men eftersom du i opposition har väldigt hög ton kan vi tala om hur det såg ut i Uppsala när du styrde i fyra år, när ni hade nästan de längsta köerna i landet så att det utnämndes böter. Det är lätt att stå och skrika i opposition, men jag tar det på väldigt stort allvar.

Ebba Busch Thor svarade på angreppet med att kritisera Lena Hallengrens ”sätt att hantera en skridande äldreboendekris”.

– Om det är obehagligt att jag låter lite irriterad så kan jag säga det väldigt lugnt: Ni sviker Sveriges äldre på detta sättet.

Det är kommunen som har ansvar för att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Det framgår av 5 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). För att kunna bo i särskilt boende krävs en biståndsprövning och ett beslut av kommunen.

Enkäten handlar alltså inte om trygghets- eller seniorbostäder.

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.