Tredelad bild. Tre personer intervjuas av SVT-mikrofoner på olika platser utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om jag kunde gifta mig tidigt skulle jag vara jättenöjd” – hör vad ungdomar tänker om dejting och den livslånga kärleken i klippet. Foto: Thea Mossige-Norheim

Kärleksforskaren: Därför drömmer dagens unga om bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör arbetslöshet, inflation och krig med vår syn på relationer? Enligt kärleksprofessorn Emma Engdahl får oroliga tider unga att snabbare vilja ta steget mot äktenskap.

– Då går man tillbaka till det basala, till det som känns tryggt, säger hon.

Nyss var det Love is blind, nu är det Gift vid första ögonkastet. Drömmen om äktenskapet och den rätta är stark – men inte bara bland vuxna.

Nio av tio unga tycker att målet med kärleksrelationer är att träffa en partner att tillbringa livet med. Det visar den senaste Ungdomsbarometern.

Att unga har siktet inställt på den eviga kärleken i dag är dock inte konstigt, menar Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.

– Det är oroliga tider, vi kan verkligen inte blunda för det. Då går man tillbaka till det basala, till det som känns tryggt. Och så ägnar man sig åt det lilla som man känner att man ändå kan kontrollera – kärleken och familjen.

”Inte psykologiskt rustade”

Längtan efter den stabila kärleksrelationen kan handla om att man helt enkelt tröttnat på dagens dejtingkultur, enligt Emma Engdahl.

– Vi är inte psykologiskt rustade för att hantera så mycket avvisande. Och apparna ger också någon slags illusion av att det finns oändligt många potentiella partners därute, och det blir faktiskt som en konsumtionsmarknad.

De mer flyktiga relationerna kan också innebära sämre intima relationer.

– För det krävs ju att man lär känna varandra. Det finns en enorm längtan efter något som de unga upplever som autentiskt och äkta.

Den konservativa trenden

Resultaten från Ungdomsbarometern visar också att de traditionella könsrollerna är på uppgång.

– Det är som att vi vill byta bort den där lilla smulan av frihet som vi har fått mot den här tryggheten, speciellt nu när det känns extra oroligt, säger Emma Engdahl.

Trender som ”soft girl” och ”trad wife”, tjejer och kvinnor som väljer bort karriär för att satsa på hemmet och familjen, syns allt mer i sociala medier.

En möjlig anledning till det är att unga i dag inte själva var med när kvinnorörelsen var stor i Sverige, menar Emma Engdahl.

– Jag tror att man tar jämställdheten för givet. Att satsa på kärleken är jättefint, men det är också en farlig trend tror jag. Man bör värna om möjligheten att kunna lämna den man lever med. Det gäller både män och kvinnor.

Hör vad några ungdomar tänker om den eviga kärleken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.