Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tänker Umeåborna om att skilsmässorna minskar och vilka deal breakers har de i en relation? Se mer i klippet. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Färre skiljer sig – ekonomiska läget en orsak: ”Det är billigare att vara två”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre skiljer sig i Sverige, visar ny statistik från SCB. Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. De sämre ekonomiska tiderna kan ligga bakom nedgången.

– Det är billigare att vara två än en helt enkelt, säger Marianne Fahlén.

Under 2023 registrerades 21 231 skilsmässor, enligt SCB:s årliga befolkningsstatistik.

Ett liknande mönster går att se i statistiken om antalet giftermål, som också minskade i fjol jämfört med 2022.

Ökade kostnader kan vara orsaken

De senaste två årens kostnadsökningar har gjort att det för vissa kan vara ekonomiskt svårt att bryta upp en relation.

– Ett sämre konjunkturläge i allmänhet kan leda till bråk men också vara en orsak till att många skjuter på beslutet att skilja sig, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Vanligare i städerna

Skilsmässor är vanligare i befolkningstäta kommuner. Ungefär hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa och rikssnittet för hur länge ett giftermål håller är cirka 12 år.

– För vissa kan det vara helt omöjligt att klara alla nya omkostnader på egen hand utan att behöva flytta till annan ort eller bo på mindre boyta, säger Stefan Westerberg.

”Man får nog tänka till”

Umeåborna Anders Fahlén och Marianne Fahlén har varit tillsammans i 23 år och gifta i snart 5 år.

– Det ha varit för lättvindigt att gå isär när man känner för det. Nu får man nog tänka till lite för att klara den ekonomiska biten, säger Anders Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.