Delad bild. Till vänster hälls champagne upp vid ett bröllop, till höger en kvinna i kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är dårskap” – vett- och etikettexperten Stina Vickhoff ger sina regler inför bröllopet nu när säsongen stundar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hör expertens bröllopsregler inför väntat rekordår: ”Dårskap”

Uppdaterad
Publicerad

Den negativa bröllopstrenden tycks börja vända – för 2025 väntas bli ett rekordår i antalet par som lovar varandra kärlek i nöd och lust, enligt Skatteverket.
Men vad ska man egentligen tänka på innan bröllopet?

Måste man bjuda ”plus en” på bröllopet, när ska man inte begära bröllopspresent och vad är etikettreglerna för ett utlandsbröllop?

Hör vett- och etikettexperten Stina Vickhoffs rättesnören.

Vad tycker du är vett och etikett på bröllop?

Eva-maria • Hej, jag är innerligt trött på alla Bridezillas som terroriserar kolleger och vänner under lång tid.
Bröllop ska vara fint och högtidligt, inte dyrast vinner.
Det ska vara kul med bröllop och inte dyrt och förpliktigande för gästerna.
Vill önska alla blivande brudpar en underbar dag och ett lyckligt äktenskap.

Sofia • ”Plus 1” känns som nåt från amerikanska filmer, ingen tradition i Sverige. Däremot tycker jag att man alltid ska bjuda etablerade par på bröllop.

Betala? • Om gästerna ska betala så är det väl knappast tal om att man är gäst på bröllopet? Utan man betalar sin andel av kalaset och får då ta del av kalaset? Konstigt att det överhuvudtaget pratas om att de som kallas gäster ska betala.

Martin • Jag vill slå ett slag för klädkoden ”Högtidsdräkt” dvs frack på bröllop. Idag är det standard på bröllop inom överklassen, men tyvärr sällsynt inom andra lager av samhället. Bröllop är för många det finaste man kan vara med om i livet, så varför inte matcha detta med att också ha på sig den finaste kläderna. För övrigt är det aldrig trevligt när brudpar/marskalkar/tärnor har andra (finare) kläder på sig än övriga gäster. Samma klädkod för alla!

John • - Klädsel: Frack eller kostym. I alla fall om bröllopet sker i Sverige. Smoking eller andra kläder är inte bröllopsklädsel
- bjud hellre färre gäster men bjud på allt, i stället för fler gäster men gästerna måste betala.
- håll talen korta och personliga.
- drick med måtta
- bjud in gästerna på tryckt kort. Är det någon fest som förtjänar ett hederligt tryckt inbjudningskort så är det ens bröllop.

Madeleine • Tack och lov att bruket med önskelistor i butiker och varuhus är bortlagt (efter vad jag förstått). Ett bröllop ska vara en glädjefest och inte sofistikerat tiggeri som tvingar gästerna att tacka nej på grund av bristande ekonomiska resurser.

Hammarn • Det där med +1 som regel kan det inte vara många som tar för givet. Känner man de man bjuder så vet man vem de är tillsammans med. Gör man det inte så anser jag inte man ska känna sig tvungen att bjuda en ny partner. Vänder man på kuttingen skulle jag tycka det vara oartigt att inte bjuda en make/maka, fästman/fästmö eller ett par som varit tillsammans en längre tid. Tumregeln är dock att som gäst är man gäst, man sätter inte agendan. Gillar man inte läget tycker jag man hövligt ska tacka men stanna hemma.

Leifi • Man bjuder givetvis +1. Det behöver inte bli asdyrt, det är ingen tävling vem som har dyrast bröllop! Gästerna ska inte betala något. Man ska inte become presenter. Gästerna ger det de vill.

Moira • Det viktigaste är att man uppför sig respektfullt och värdigt gentemot brudparet och övr. inbjudna. Av detta följer att man är måttlig med alkohol, aldrig berusad. Klädkod: aldrig svart, aldrig vitt. I övrigt elegant men med åtanke att bruden är den som ska vara den vackraste. Barnen lämnar man hemma med barnvakt, såvida de inte är brudnäbbar. Är man singel följer man brudparets instruktioner strikt. Givetvis svarar man i god tid på inbjudan. Man tar med sig sitt bästa humör till bröllopet och visar sin glädje och värme till brudparet.

Håkan • Prioritera vad som är viktigast (efter drömmar och ekonomi): festen, familjetraditionen, presenterna, vigseln, platsen, middagen? Och vilken stämning stämning önskar ni: avslappnad, festlig, traditionell, rolig, spännande. Ni hjälper er själva och gästerna om ni berättar på förhand vad ni drömmer om: en kärleksfull vigsel, en festlig dansfest, en hejdundrande brakmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.