Foto: Solum, Stian Lysberg
Debattinlägg

”Sluta blunda för förföljelsen av hbtq-personer i förorten”

Opinion ·

”Så sent som igår talade jag med en transperson som bor i Järva. Förföljelser från tunnelbanan, glåpord på torget och ständig rädsla för sin säkerhet har lett till att hon inte vågar gå utanför sin dörr utan sällskap. Vi behöver bli fler som talar om sociala och kulturella problem i våra förorter och samhället i stort. Att ifrågasätta en hbtq-fientlig struktur är inte rasism”, skriver Anton Johansson.

Om debattören

Anton Johansson
Ordförande RFSL Stockholm

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Senaste avsnittet av TV4:s Kalla Fakta innehåller ett reportage om mäns trakasserier mot kvinnor i Stockholms norra förorter. Men inte ett ord om hur det är att vara en hbtq-person i förorten.

Igår tog SVT Opinion Live upp ämnet – men inte heller där diskuterades förföljelsen av hbtq-personer.

Området i fokus kallas ”Järvafältet”, där vi bland annat hittar Tensta, Rinkeby och Husby.

Trakasserier mot kvinnor får aldrig under några som helst omständigheter accepteras. Vi får heller inte blunda för situationen för hbtq-personer i området.

I många delar av Stockholm har vi kommit långt när det gäller möjligheten till att manifestera sin kärlek. Samtidigt vittnar hbtq-personer i många av Stockholms förorter om rädslan för att vara sig själv.

Ibland handlar det om att välja mellan sin egen identitet och sin familj. Ibland handlar det om att utsättas för dagliga trakasserier. Ibland handlar det om liv och död.

Så sent som igår talade jag med en transperson som bor i Järva. Förföljelser från tunnelbanan, glåpord på torget och ständig rädsla för sin säkerhet har lett till att hon inte vågar gå utanför sin dörr utan sällskap.

På grund av bostadsbristen har hon ingen möjlighet att flytta och är därför fast i en mardrömslik situation. Liknande vittnesmål är vanliga och troligtvis når många av dom aldrig någon mottagare.

Av rädsla för att spela rasister i händerna har många undvikit att tala om och debattera dessa frågor.

Det som sker när vi gör så är att vi sviker de som utsätts. I förlängningen spelar vi även rasisterna i händerna då vår tystnad blir ett av deras främsta argument.

Vi behöver bli fler som talar om sociala och kulturella problem i våra förorter och samhället i stort. Att ifrågasätta en hbtq-fientlig struktur är inte rasism.

Däremot försöker många kidnappa frågan för att driva rasistiska agendor.

Förra året arrangerade RFSL Stockholm Högdalen Pride och i år planerar vi för en pridefestival i Skärholmen.

Vi tror att kampen mot rasism och kampen för hbtq-personers rättigheter går hand i hand. I vår verksamhetsplan för 2017 går det att läsa att vi gör satsningar för att fortsätta belysa hbtq-frågor i Stockholms förorter.

Att kritisera det som är långt bort från ens egen verklighet är sällan svårt.

Oavsett om det är synen på homosexuella i Ryssland eller tillvaron för hbtq-personer i Uganda så upplever jag oftast en samsyn i den breda debatten.

Vi tar avstånd och förkastar beteendet. Jag önskar nu se samma avståndstagande kring de trakasserier som pågår mot hbtq-personer i många svenska förorter

RFSL Stockholm kommer fortsätta kämpa för att hbtq-personer ska ha samma rättigheter och friheter, oavsett var i Stockholm man bor.

Blundar vi för problemet, sviker vi de drabbade.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.