Lena Nitz är Polisförbundets ordförande. Foto: Christine Olsson/TT
Debattinlägg

”Regeringen måste öka polisens brottsbekämpande förmåga”

”För att undvika att vi hamnar i samma situation igen, där politiken reagerar för långsamt, uppmanar Polisförbundet riksdag och regering att börja jobba mer långsiktigt. De måste röra sig bort från de tvära kast och snabba utspel som i hög utsträckning präglar dagens kriminalpolitik”, skriver debattören.

Om debattören

Lena Nitz
Ordförande Polisförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag kommer de politiska partierna åter att träffas för att diskutera åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten. Det är positivt att både riksdag och regering nu vill kraftsamla.

Men det gäller att hålla huvudet kallt och inte fatta förhastade beslut i frågor som kräver långsiktiga insatser.

Flera allvarliga och uppmärksammade händelser har – med rätta – väckt upprördhet på sistone. Det har blivit tydligt för en bredare allmänhet att det kraftigt ökade antalet skjutningar de senaste åren även drabbar personer som står utanför de kriminella konflikterna.

Det gäller även de återkommande sprängningar som också de har ökat kraftigt. Utvecklingen är allvarlig. Men den kommer inte som någon överraskning.

Forskare har tidigare varnat för att om inget görs kommer situationen att eskalera. Ändå har det dröjt för politikerna att inse att de gemensamt måste söka lösningar på de problem vi står inför.

Vi välkomnar att politikerna nu åter ska träffas för att diskutera gemensamma åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten. Här gäller det att fatta väl avvägda beslut i frågor som kräver långsiktiga lösningar.

Därför uppmanar vi våra politiker att lyssna på professionen, dess kunskaper och erfarenheter innan man fattar viktiga beslut.

I den politiska debatten har det förts fram en rad åtgärder för att vända den negativa utvecklingen.

Frågor om kronvittnen, anonyma vittnen och visitationszoner kan mycket väl vara nödvändiga verktyg för polisen i arbetet mot gängkriminaliteten och organiserad brottslighet.

Men åtgärderna kan även innebära negativa konsekvenser för poliser som arbetar i utsatta områden genom att de försvårar det viktiga långsiktiga relationsskapande arbetet. Sådant måste man alltid ta med i beräkningarna.

Att det politiska systemet har kommit till ett uppvaknande när det gäller satsningar på Polismyndigheten och poliskåren är välkommet.

För att undvika att vi hamnar i samma situation igen, där politiken reagerar för långsamt, uppmanar Polisförbundet riksdag och regering att börja jobba mer långsiktigt. De måste röra sig bort från de tvära kast och snabba utspel som i hög utsträckning präglar dagens kriminalpolitik.

När partierna nu träffas för att diskutera åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten behöver de göra det utifrån gedigna analyser av såväl nuläge, omvärld och framtid. De behöver även analysera konsekvenserna av olika beslut.

För att befästa ett sådant arbetssätt föreslår vi att regeringen skyndsamt tillsätter en polisberedning för ökad brottsbekämpande förmåga – med dagens försvarsberedning som förebild.

Det behövs en varaktig arbetsform där våra politiker gemensamt och i konstruktiv anda kan fatta de absolut nödvändiga beslut som krävs för att ge svensk polis och övriga rättsväsenden korrekta och långsiktiga förutsättningar.

Det skulle stärka samhällets brottsbekämpande förmåga och öka människors trygghet, både i dag och i framtiden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.