Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg: Det finns samsyn om mycket. Foto: SVT

Partier presenterade åtgärder mot organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett andra samtal under onsdagsförmiddagen fick samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna presentera sina ingångsvärden i hur man vill bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) har det funnits en hel del gemensam uppslutning kring många förslag.

– Den ideologiska spännvidden är inte särskilt stor, säger han.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg har dagens möte präglats av ett stort allvar, där partierna har presenterat sina ingångsvärden.

– Nu övergår vi i förhandlingar, säger Mikael Damberg vid en presskonferens efter mötet.

Partierna har även lyssnat till rikspolischefen Anders Thornberg, riksåklagaren Petra Lundh samt en representant från Tullverket som fått ge sina perspektiv på frågan.

”Ideologisk spännvidd inte stor”

Enligt migrations- och justitieminister Morgan Johansson finns det ett stort antal förslag där partierna har en gemensam grund.

– Spännvidden mellan partierna när det kommer till det brottsbekämpande området är inte särskilt stor. Det har visat sig att det finns en stor uppslutning kring många förslag.

Morgan Johansson vill inte gå in i detalj på de olika förslagen som diskuterats, men både han och inrikesminister Mikael Damberg säger sig inte vilja dra ut på förhandlingarna i onödan.

– Det är ett högt tempo, men vi tänker inte redovisa tidtabellen för er, säger Mikael Damberg (S).

Mötet på förmiddagen

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell gav en kommentar på väg in till mötet.

– Vi har en ännu akutare situation jämfört med tidigare och att vi nu måste börja förhandla och komma till skott med det här. Jag börjar bli frustrerad över att vi bara pratar om problem men att det inte börjar röra sig framåt, säger Johan Forssell till SVT Nyheters reporter.

Jonas Hedin från Centerpartiet är försiktigt positiv till att dagens förhandlingar ska leda till något.

– Jag upplever från förra mötet att det finns en sann och ärlig vilja att komma framåt i dessa samtal. Jag tror att alla partier som deltar kommer med gedigna listor på saker man kan göra, säger Jonas Hedin.

KD:s Andreas Carlson ansluter till Moderaternas hållning att det tar alldeles för lång tid att få fram konkreta åtgärder.

– Det har snart gått ett år sedan rikspolischefens rop på hjälp och hans lista med tydliga åtgärder. Så min fråga till regeringen i dag kommer att vara: Vad har ni gjort under det här året och varför har det tagit sådan lång tid?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.