Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen är kritisk till Mikael Dambergs beslut att inte bjuda in SD till samtalen om gängkriminaliteten. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD:s svar till Damberg: ”Använder sig av ett dagisspel”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagens Agenda meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att han kommer bjuda in alla partier förutom Sverigedemokraterna till samtal om problemet med gängkriminalitet. Ett uttalande som nu får skarp kritik från SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men istället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Mikael Damberg är SD:s förklaringsmodell ”för grund” i frågan om gängkriminalitet, vad säger du om det?

– Det vi hört från statsminister Stefan Löfven (S) den senaste tiden är att det är rika ungdomar i Danderyd som tvingar fram kriminaliteten, det tycker jag är en väldigt grund analys.

Vad tycker Sverigedemokraterna att man ska göra för att komma till bukt med gängkriminaliteten?

– Jag såg Ulf Kristerssons punktlista idag, den innehåller många av våra förslag. Som anonyma vittnen och fler övervakningskameror. Jag är glad över att Moderaterna tror på våra förslag, men jag är inte lika hoppfull på en rödgrön regering med liberala stödpartier, säger Adam Marttinen och fortsätter:

– Jag tycker att Moderaterna borde nobba inviten som en markering.

”Bjud in samtliga riksdagspartier”

Efter sin medverkan i söndagens Agenda skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook att han anser att även SD ska bjudas in till samtalen.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver han och avslutar inlägget med:

”Så gör nu om och gör rätt – bjud in samtliga riksdagspartier till dessa diskussioner”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.