Löfven: Unga pojkar ska vara i skolan

Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har Sverige skakats av två våldsamma dödskjutningar, mot en 18-årig kvinna i Stockholm och en 31-årig kvinna med ett spädbarn på armen i Malmö.

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra verkligt stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv och en hänsynslöshet som är helt förskräcklig. Vi är fast beslutna att trycka tillbaka och stoppa de här gängen. Sverige ska vara tryggt, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Enligt Stefan Löfven har en rad åtgärder satts in mot den grova brottsligheten i utsatta områden under förra mandatperioden. Det har inneburit både skärpta straff och mer resurser till polisen. Polisen har även fått och ska få fler befogenheter, säger Löfven.

– Nu tillkommer kameraövervakning, exempelvis. Men vi behöver gå vidare och de ska även kunna övervaka mobiltelefontrafiken på ett mycket effektivare sätt. De behöver kunna lyssna av krypterad trafik, säger han.

Öppnar för kronvittnen

Statsministern säger att det kan krävas oortodoxa metoder för att hejda brottsligheten.  Han utesluter varken skärpta straff, anonyma vittnen eller fler fängelseplatser. Men exakt vilka åtgärder som kan bli aktuella eller var resurserna ska läggas är upp till hans ministrar. Han duckar inte heller för frågan om att ta hjälp av militär, en hållning som väckte stor uppståndelse förra året.

– Om polisen så anser. Det är upp till polismyndigheten helt och hållet, säger Löfven i dagens intervju.

”Ska gå i skolan”

Vid sidan av rättspolitiken lyfter Stefan Löfven den sociala och förebyggande sidan, hur man förhindrar att de gängledare som fängslas genast ersätts av nya pojkar med vapen i hand.

– Hur ser vi till att unga pojkar inte väljer den brottsliga banan? De ska för det första se sina föräldrar  gå till jobbet. Det är för få i de här områdena som jobbar. Och de ska välja skolan före gängen, tycker han.

Är det en misslyckad integrationspolitik?

– Om människor inte arbetar så är det skadligt både för den personen och för samhället. Jobb, jobb, jobb, gammal hederlig arbetarmoral. Du ska gå till jobbet och  du ska göra din del i samhället. Och skolan är samma sak.

Har ni varit för naiva när det gäller den grova brottsligheten?

– Oavsett vilket uttryck man använder så är vi i en situation där gängen är ett stort problem i samhället. Även om det dödliga våldet på totalen inte har ökat, det har faktiskt minskat. Men när det gäller de kriminella gängen som skjuter varandra och begränsar andras frihet, där hade vi säkert kunnat göra saker tidigare.

”Den som partyknarkar bidrar”

Även om regeringen har det yttersta ansvaret behöver alla medborgare ta sitt ansvar och undvika att bidra till gängens ekonomi genom svarta affärer, tycker han.

– Den som tänker partyknarka ikväll ska veta att de finansierar de här gängen. Eller om du köper en produkt som är så billig att du anar att det måste vara något fel. Gör inte det, det gagnar de kriminella gängen, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.