Foto: HASSE HOLMBERG
Debattinlägg

”Vårt samhälle är riggat för ohälsa”

Hälsa på jobbet ·

”För att komma till rätta med överviktsproblem och låg fysisk aktivitet behöver vi förändra miljön som människor lever i. Att företag aktivt hälper sina anställda att förändra sin livsstil är något positivt”, skriver Jacob Gudiol.

Om debattören

Jacob Gudiol
Fysioterapeut och träningsskribent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förra veckan var det en del rubriker i tidningarna kring att företag hjälpte överviktiga anställda att gå ner i vikt samt att företag hade obligatorisk träning två gånger i veckan för sina anställda.

Henrietta Huzell skrev om det här i en debattartikel på SVT Opinion. Hon har flera bra synpunkter men till skillnad från Henrietta så anser jag att det troligen finns en del att vinna för företag och individer att den här typen av förändringar införs. Men som Henrietta nämner finns det även en hel del fallgropar som är värda att tänka på.

Innan jag går in på fallgroparna ska jag förklara varför jag tycker att det är en bra idé att företag hjälper sina anställda med att gå ner i vikt eller börja träna.

Vi lever idag i ett samhälle där det är många faktorer som hela tiden drar oss ifrån de mer hälsosamma valen. Vi lockas hela tiden med möjligheten att äta något gott (men onyttigt) och när vi kommer hem är det ofta något som vi vill se på tv eller så drar sociala medier oss från gymmet och till mobilen eller datorn.

Kanske är vi dessutom så trötta efter en lång arbetsdag att vi bara vill lägga oss i soffan och slötitta på någon dokusåpa och köpa färdigmat.

Vårt samhälle är alltså mer eller mindre riggat för ohälsosamma beteenden och idag lägger vi nästan allt ansvar på att fortsätta leva hälsosamt, välja nyttig mat och träna regelbundet, på enskilda individer.

Det här har vi försökt att göra i ett par årtionden nu samtidigt som vårt samhälle mer och mer förändrats till att underlätta precis det motsatta beteendet.

Resultatet är att människor mer och mer börjat utföra det som samhället är utformat för, de äter sämre och rör sig mindre.

För att komma till rätta med överviktsproblem och låg fysisk aktivitet behöver vi förändra miljön som människor lever i.

Vi måste ge dem stöd och möjlighet att börja äta bättre och röra på sig mer. Att fortsätta tjata på dem eller rent av skambelägga dem leder ingenvart, det har vi som sagt ett par decenniers erfarenhet av.

Att företag nu aktivt börjar hjälpa sina anställda med att förändra sin livsstil är därför något positivt.

Helt plötsligt är det inte bara individen själv som förändras utan även miljön runt om dem förändras något. Det blir lite lättare för dem att välja bra mat och börja träna.

Jag tror inte man ska förvänta sig några underverk från dessa interventioner och de studier som finns på området pekar på blandade resultat, möjligen för att det helt enkelt är väldigt svårt att förändra människors beteende men möjligen också för att studierna överlag har varit av låg kvalité.

Det viktigaste om arbetsplatsen ska lägga sig i sina anställdas vanor är att det görs på rätt sätt.

Att ställa krav är inte rätt väg att gå om arbetet i sig inte kräver en viss fysisk prestationsförmåga. Fysisk prestationsförmåga ska inte påverka hur bra du anses utföra ditt jobb.

I stället bör många möjligheter erbjudas och utöver det bör förändringar i arbetsmiljön som främjar en bättre hälsa införas. Exempelvis skulle man kunna:

  • Ta bort godis- och läskautomaterna som är strategiskt placerade för hög exponering
  • Bjuda de anställda på en hälsosam lunch då och då istället för fika en gång i veckan
  • Ordna arbetsplatsen så de anställda kan stå upp och gärna också röra på sig medan de arbetar
  • Göra det möjligt att träna på arbetstid
  • Tillhandahålla föreläsningar och eventuellt också enskild vägledning kring kost och träning
  • Större företag kan även se till att servera nyttig mat i egen restaurang

Jag tycker med andra ord att företag ska uppmuntras att försöka förbättra vanor och hälsan hos sina anställda.

Regler mot rökning, som vi som samhälle infört och som många arbetsplatser ökat på ytterligare, är bra exempel på något som verkligen gjort nytta.

Att göra samma sak när det gäller motion och kost är med största sannolikhet mer komplicerat men inte omöjligt och vi måste börja någonstans. Arbetsplatsen är då en utmärkt start.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.