Näthandeln från Kina ökar explosionsartat.
Näthandeln från Kina ökar explosionsartat. Foto: TT

Vi listar de fem vanligaste argumenten mot Kinapaketen

E-handeln från Kina har ökat stort de senaste åren tack vare tjänster som Wish, Alibaba och Aliexpress. Varje dag hanterar Postnord 120.000 paket från länder utanför EU, majoriteten från Kina. I takt med uppgången har också kritiken mot Kinahandeln ökat.

Här är de fem vanligaste argumenten mot att handla billigt från Kina – utan inbördes ordning:

1. MILJÖN

Miljöpåverkan blir väldigt mycket större per vara, eftersom de skickas med flyg. Köper man en vara från Kina i en svensk butik har den oftast skeppats i en container på ett fartyg.

Miljöpåverkan beräknas enligt Breakit vara 20-30 gånger större om man beställer varor genom t.ex. Wish eller Alibaba.

”Att förstöra miljön har blivit en folkrörelse. En app”, skriver journalisten och designbloggaren Maria Soxbo i en debattartikel i Sundsvalls tidning, som delats flitigt på sociala medier.

2. BRIST PÅ KVALITETSSÄKRING

Varor som säljs i Sverige måste uppfylla en mängd krav. Säljs de via kinesiska sajter och importeras finns ingen kontroll.

Det kan till exempel handla om elsäkerhet, kemikalier och miljögifter. Eftersom man själv importerar varorna är man själv ansvarig om en olycka skulle hända med någon av varorna.

3. SUBVENTIONERAD POST

En överenskommelse från 50-talet, då Kina klassades som ett u-land, gör att posten är subventionerad från Kina till Sverige.

I samband med att den globala e-handeln ökat ger det stora konkurrensfördelar för de kinesiska E-handlarna, menar kritiker. Svenska postkunder står för portot, då det blir dyrare på till exempel inhemsk post.

”När paketen från Kina blir en förlustaffär att leverera måste intäkterna för Postnord tas ut från andra kunder, vilket blir vi som skickar paket i Sverige. I princip får svenska handlare subventionera våra konkurrenter vilket blir en ganska absurd situation”, säger Stefan Kvarfordt, på Svensk Handel till Kit.

4. SKATTER

Eftersom kunden själv är importör av varorna är den också skyldig att betala moms på varorna, något många inte känner till, eller medvetet avstår.

Det innebär att staten går miste om hundratals miljoner kronor i intäkter enligt bedömningar från Tullverket och Postnord. Den 1 mars ska dock Postnord ha tagit fram en handlingsplan för hur momsinbetalningarna ska hanteras framöver.

5. ARBETSVILLKOR

Eftersom sajterna som säljer de billiga varorna från Kina bara förmedlar prylar från olika tillverkare har köparen ingen insyn i hur arbetsvillkoren ser ut. Är det barnarbete? Vilka löner tjänar de? Vilken arbetsmiljö har de?

Finns det ingen som är positivt inställd till Kinahandeln? Det kommer ändå 120 000 paket om dagen från länder utanför EU till Sverige.

På Facebook diskuteras och problematiseras den stora importen i många grupper. Det är svårare att hitta positivt inställda inlägg.

Men i Facebookgruppen Stoppa maktmissbruket med knappt 27 000 medlemmar skriver en man i ett inlägg som delats och gillats omkring 400 gånger:

”Fick idag paket från Wish. Mitt paket kom från Holland och alla etiketter och tulldeklaration var därifrån så de skickar om paketen så dom ser ut att komma från inom EU! Där fick Postnord för sin avgift!”

Även Klassiskt liberala partiet, med 4 000 gillare på Facebook, skriver:

”En avgift införs som försvårar frihandel. Som vanligt när staten får problem på grund av tidigare regler så påförs nya regler istället för att ge oss friheten tillbaka. Sveriges invånare får det sämre av att handel från Kina försvåras och fördyras.”

Åsiktssvepet

Under vinjetten Åsiktsvepet förklarar och sammanfattar SVT Opinion argumenten i aktuella debatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer