Systrarna Amanda och Sophie Johansson delade bilden på Sophie efter misshandeln för att hitta vittnen till brottet. I stället användes bilden världen över av grupper som är emot invandring.
Systrarna Amanda och Sophie Johansson delade bilden på Sophie efter misshandeln för att hitta vittnen till brottet. I stället användes bilden världen över av grupper som är emot invandring. Foto: Privat

Så blev Sophie ofrivillig symbol för invandringskritiska grupper världen över

Sophie Johansson, 19, ville hitta mannen som slog henne med en flaska under en utekväll. Istället användes bilderna på hennes misshandlade ansikte av grupper som är emot invandring världen över.

I helgen rapporterade SVT Nyheter och andra medier om svenska Sophie Johansson, 19, och hur bilden av hennes misshandlade ansikte används i propaganda mot filmen Black Panther.

Ville hitta vittnen
Det började med att Sophieoch hennes syster la ut en bild av den blodiga Sophie på sociala medier för att hitta vittnen till misshandeln – tre veckor senare spreds den världen över i olika sammanhang, framförallt grupper som är emot invandring.

SVT Opinion har tittat närmare på hur det gick till när bilden av Sophie Johansson fick fötter.

Sophie kände under en utekväll i Malmö för tre veckor sedan hur någon tog henne mellan benen. Hon reagerade reflexmässigt med att slå till honom. Då slog han tillbaka, först med knytnäven och sedan med en glasflaska på sidan av hennes ansikte.  Hon blödde mycket och fick sys.

Delade bilden på Facebook
Dagen efter såg det ut som att polisutredningen inte skulle leda någon vart eftersom de inte hade några vittnen.

Därför publicerade Sophies syster Amanda Johansson ett Facebookinlägg med bilder på den blodiga Sophie, där hon efterlyste folk som hade sett något och kunde hjälpa polisen att få fast den skyldige.

Inlägget blev startskottet på att historien om Sophie spreds världen över. När Amanda senare under dagen tog ner inlägget hade det redan tusentals delningar.

– Det var både rasister och idioter i kommentarsfältet. Folk skrev att ”vi har Stefan Löfven att skylla”, ”Han heter ju troligtvis inte Sven eller Erik” och till och med ”Jag tror inte ens att de är systrar”.

Anklagades för att skydda förövaren
Många skrev till direkt till Sophie Johansson och ville att hon skulle offentliggöra vilken etnicitet eller härkomst mannen hade sett ut att ha.

Hon fick meddelanden som ”Beklagar vad som hände. Blir så med svensk olaglig ockupation av vårt vackra Skåneland” och ”I wish you good health. Greetings from Poland. Fuck muslims”.   

– Många skrev att jag skyddar mannen eftersom jag inte uppgav hans etnicitet. De hotade mig och ville förklara hur samhället ser ut, säger Sophie.   

En del svenska medier hann snappa upp händelsen innan Amanda Johansson tog ner sitt inlägg. Många som delade eller kommenterade de artiklarna utgick från att gärningsmannen var av utländskt ursprung – även om ingen av texterna berör frågan.

Även feministiska aktörer delade artiklarna, med kommentarer som handlade om mäns våld mot kvinnor. Svenska invandringskritiska sajter rapporterade om händelsen och hänvisade till etablerade medier.

Internationell spridning
Det dröjde inte länge förrän både internationella medier och politiska aktörer världen över publicerade bilder på Sophies blodiga ansikte.

Brittiska Daily Mail publicerade en artikel som hänvisar till svenska medier, som i sin tur delas vidare av högerextrema Britain First. De skrev rakt ut att dådet gjordes av en ”migrant in Sweden”, utan vidare förklaring eller källhänvisning.

Även i USA spreds händelsen. Fox News och NY Post plockade upp historien och deras texter delades vidare av alt-rightprofiler.   

Grupper med runt halvmiljonen följare med namn som Knights Templar International, The Deplorables, Tea Party och President Trump – Make America Great Again publicerade bilderna på Sophie. Typiska bildtexter var ”She is the face of Europe” eller ”Sweden, now the rape capital of the world”.

Blev överraskad av spridningen
Bilden dök även upp i propaganda mot filmen Black Panther, där vita människor felaktigt påstod sig ha blivit attackerade på visningar av filmen. 

Sophie Johansson och hennes syster Amanda följde till viss del hur händelsen spreds och bilderna användes för att göra politiska poänger. Visst hade de förstått att bilderna skulle väcka uppmärksamhet och att många säkert skulle använda händelsen som en anledning att diskutera invandring, men mängden överraskade dem.

– Att folk i USA känner till misshandeln hjälper inte mig så mycket. Det var inte det jag var ute efter, vi ville ju bara hitta vittnen, säger Sophie.

”Skittråkigt att det blev som det blev”
Sophie Johansson ångrar inte att de publicerade bilderna. 

– Jag tycker att det är skittråkigt att det blev som det blev, men jag är inte förvånad. Jag kände på mig att det skulle bli en politisk grej, säger hon.  

– Jag känner inte att man behöver gå in på politiken. Det var en idiot som gjorde det, det kan ha varit vilken idiot som helst.
 

Uppdatering 21 februari 2018:
Polisen lade snabbt ner förundersökningen av den misstänkta misshandeln av Sophie Johansson. När nyheten om händelsen spreds hörde ett vittne av sig och polisen tog då upp förundersökningen igen.

– Vi kom inte längre med det ändå, så det ser mörkt ut. Det finns ingen som vet något specifikt om den här mannen, säger förundersökningsledare Lennart Bergergård.
 

Fotnot: Sophie Johansson har gett SVT tillåtelse att använda bilden efter misshandeln, men vill i övrigt inte att bilden ska spridas utanför den här kontexten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer