Årets tema för Musikhjälpen är Barn är inte till salu.
Årets tema för Musikhjälpen är Barn är inte till salu. Foto: Sveriges radio
Debattinlägg

”Barn är inte till salu”

Opinion ·

”Enligt svensk lag är sexköp förbjudet. Public service-bolagen har ingen annan ståndpunkt”, skriver Petter Bragée, programchef SVT Malmö och Pia Kalischer, beställare Sveriges Radio.

Om debattörerna

Pia Kalischer
Beställare Sveriges Radio
Petter Bragée
Programchef SVT Malmö

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

”Det är förbjudet att köpa, sälja eller delta i handel med människor”. Så inleds Musikhjälpens utbildningsmaterial 2017 som vänder sig till skolelever.

Enligt svensk lag är sexköp förbjudet. Public service-bolagen har ingen annan ståndpunkt.

Vi beklagar att tweeten som Malin Lernfelt refererar till i texten på SVT Opinion har missuppfattats. Den var ett svar på en hypotetisk frågeställning och betyder helt enkelt att publicistiska beslut tas allteftersom vad som sker i en direktsändning.

Precis som Lernfelt skriver är årets avgränsade tema, sexhandel med barn, ett viktigt ämne som kan vara både svårt och smärtsamt att prata om.

Naturligtvis kommer vi inte att hindra någon gäst från att vidga perspektiven. Vårt fokus är dock sexhandel med barn, som har sin särskilda problematik. Inte minst för den alarmerande ökning som pågår.

Musikhjälpen bygger på kunskap.

Sedan september har utbildningsmaterialet funnits tillgängligt för landets skolor. Inbjudna organisationer, experter och forskare som besöker buren under veckan berättar om temat och svarar på frågor.

Den långa sändningstiden ger publiken en fördjupad möjlighet att ta till sig verkligheten.

På måndag börjar vi sändningarna. Det är vårt tionde år av att sprida kunskap och engagemang för de svåraste frågorna, de som kräver långsiktighet.

Vi hoppas att många lyssnar, tittar och deltar under Musikhjälpen-veckan.

En sak är säker. Barn är inte till salu.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.