EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M).
Debattinlägg

”I dag firar vi Europadagen!”

Publicerad
OPINION · ”Som Europaparlamentariker känner jag ett stort ansvar att vara en brobyggare och minska avståndet mellan Sverige och EU. Att älska Sverige, mitt nya hemland, går för mig hand i hand med att vara en sann europé”, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Om debattören

Anna Maria Corazza Bildt
EU-parlamentariker (M), första vice ordförande för Inre Marknadsutskottet.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sextio år av fred efter 2000 år av blodbad. Det europeiska samarbetet får ofta svidande kritik, det är dags lyfta fram det positiva med vårt Europa.

Fred, frihet och tolerans är värden att stå upp för, när många tar det för givet.

Europa är en gemenskap av rättigheter och möjligheter – inte en superstat. Jag vill ha ett Europa skapat av människor, för människor. Europa är inte långt borta i gråa byggnader i Bryssel. Europa är vi, här och nu!

När Macron steg upp på scenen för sitt segertal, var det Europahymnen som spelades i Louvren, i Paris hjärta. Mäktig men tyvärr omöjligt i Sverige.

Det gläder mig att svenska folkets stöd för EU växer enligt den senaste Eurobarometermätningen. Men det är mer på grund av oro inför Brexit och turbulens i vår omvärld, än för ökad tilltro till EU.

I Sverige har de flesta politiker och media enats om att huvudbudskapet är: EU krisar, Bryssel har misslyckats. Det stämmer delvis, särskilt med Brexit, men därefter lyckas man inte ge en helhetsbild.

EU är för komplicerat, man vinner inga val på att prata Europa sägs det. Men Europaparlamentet är ett av Sveriges två parlament med maximal transparens och öppenhet.

Alla debatter, även utskottsmöten, livesänds på Parlamentets hemsida.

Som Europaparlamentariker känner jag ett stort ansvar att vara en brobyggare och minska avståndet mellan Sverige och EU.

För mig är ett öppet, enat och starkt Europa det bästa sättet att utveckla vår välfärd, värna hållbarhet och säkra vår trygghet. Fri rörlighet är grunden till konkurrenskraft i en värld i förändring.

Europa utmanar inte vår svenska identitet, tvärtom. Det bygger på respekt för varandras olikheter. Vi enas i mångfalden.

Att älska, Sverige mitt nya hemland, går för mig hand i hand med att vara en sann europé.

Den ökande nationalismen och protektionismen kan vi bara stå emot med mer samarbete och faktabaserad debatt. De gemensamma utmaningarna måste hanteras gemensamt och gränsöverskridande. Samarbetet behövs inom de områden som svenska folket oroar sig mest för: säkerhet, hållbarhet, jobb och migration.

Därför har jag valt att kämpa från insidan för att reformera vårt Europa. Men saker ska beslutas på rätt nivå, vi måste göra mindre men bättre och fokusera på det som ger mervärde på EU-nivå.

Det är viktigare än någonsin att förankra debatten i Sverige om vårt Europa. När jag träffar människor i Sverige, känner jag tydligt att det finns en törst och önskan om att veta mer om vad som händer i EU, men det dränks.

Det demokratiska underskottet måste fyllas. Ledande politiker pratar inte tillräckligt mycket om Europa och använder Bryssel som den stora syndabocken för nationella misslyckande. Den europeiska flaggan syns inte i Sverige.

Under min tid i Sarajevo och under kriget på Balkan, lärde jag mig att det är  Europaflaggan som är symbolen för fred och frihet. Fler måste våga stå upp för den och vårt gemensamma Europa. EU byggdes ur kris och krig. Det finns till för att lösa kriser tillsammans.

När behovet är som störst ska vi inte underminera samarbetet.

Vi står mellan Putin och Trump som på olika sätt stöttar populister i Europa för att underminera vår demokrati och våra värderingar.

Men om man undergräver människors tilltro till EU genom att ständigt måla upp en bild av kris, riskerar vi att tappa folkets stöd för de reformer som behövs av Europasamarbetet.

Vi ska också berätta vad det är vi egentligen gör och hur vi förbättrar svenska folkets liv. Att slarva med det vi har byggt upp utan att föreslå ett bättre alternativ är farligt.

Slaget om Europa är slaget om saklighet.

Vi ska stå enade och lösa nuvarande utmaningar i vår närhet.

Macron kan ge framtidstron för Europa tillbaka till fransmännen, vi måste göra detsamma i Sverige. För Europa är vi, här och nu!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.