Europadagen firas idag med aktiviteter och evenemang i hela Europa. Foto: Foto: TT

Därför flaggar vi för Europa i dag

Uppdaterad
Publicerad

Hur var det nu – vad hände den 9 maj som gör att vi flaggar med Europaflaggan på bussar och byggnader i dag?

Jo, det var Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman som i ett tal i Paris den 9 maj 1950 föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa för att få slut på de blodiga krigen. Det blev startskottet för EU.

Europadagen firas den här veckan med olika evenemang, debatter och konserter runtom i Europa med tusentals deltagare. EU-kontoren har öppet hus och Sverige är första gången med i satsningen Mitt Europa.

Allmänheten bjuds in att upptäcka hur EU gör nytta i vardagen. Ett 80-tal små och stora projekt arrangerar olika aktiviteter. Det kan gälla initiativ som utvecklar landsbygden eller ger arbetstillfällen i regionerna.

TV: Så såg det ut när Sverige sa ja till EU

I Katrineholms kommun firas ”EU på stan” där man kan få tips om hur man kan söka finansiering från EU för ett projekt.

Mellan 2014 och 2020 investerar EU och svenska medfinansiärer 67 miljarder kronor i olika projekt inom de så kallade struktur- och investeringsfonderna i Sverige.

TV: EU:s historia – på en minut

Men varför har Europaflaggan som hissas i dag har bara 12 stjärnor när EU har 28 medlemmar?

Flaggans stjärnor symboliserar inte medlemsländerna utan symboliserar enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Gatukonstnären Banksy firade Europadagen med en egen brexitkommentar som dök upp på en husvägg i hamnstaden Dover häromdagen. Muralmålningen visar en man som hackar bort en av stjärnorna ur symbolen och sprickor uppstår.

LÄS MER: Banksys bidrag till brexitdebatten

Nyligen firade EU sitt 60-års jubileum med ett toppmöte i Rom. Det var då som Robert Schumans idé från den 9 maj 1950 skrevs under som Romfördraget och blev EEG, den europeiska ekonomiska gemenskapen och början på det som i dag är Europeiska unionen, EU.

Under firandet i Rom talades mycket om EU:s splittring med brexit. Resultatet av det franska presidentvalet ger EU lite välbehövlig ny kraft och framtidstro.

De 508 miljoner invånarna i 28 länder står inför en rad utmaningar för framtiden.

LÄS MER: Analys: Kriser hopar sig när EU firar 60

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.