David Eberhard
Debattinlägg

”Låt pojkar få vara pojkar och flickor vara flickor”

Opinion ·

”Stoppa experimentet som motarbetar skillnaderna mellan könen. Kvinnor och män är olika, och intervjun i Aktuellt var ett sorgligt exempel på hur barn indoktrineras”, skriver psykiatrikern David Eberhard angående de så kallade henbarnen.

Om debattören

David Eberhard
Specialist i psykiatri, författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Män och kvinnor är biologiskt väsensskilt olika varandra. Detta visar naturvetenskaplig forskning förkrossande tydligt.

Antalet studier som på olika sätt undersökt denna fråga är så stort att det inte är möjligt att i en kort artikel referera till dem alla. Det är helt enkelt gängse kunskap.

Bland annat har den amerikanske psykiatern William Reiner och medarbetare gjort en noggrann genomgång över pojkar som fötts utan penis och där man därför avlägsnat barnens testiklar och låtit dem uppfostras som flickor.

Samtliga dessa barn betedde sig på avgörande punkter på ett traditionellt manligt sätt. De ville leka brottningslekar, hade manliga intressen och uppgav själva att de var pojkar.

Denna studie är bara en bland ett mycket stort antal som på allehanda olika vis tydligt säger oss att män och kvinnor är biologiskt olika från början. Olikhet som inte alls kan kopplas till könsmaktsordningen.

Den brittiske forskaren Simon Baren Cohen med flera har i flera undersökningar säkerställt att redan tidigt under första levnadsåret beter sig pojkar och flickor olika i flera fundamentalt särskilda och väsentliga sammanhang.

Vidare är mäns och kvinnors olika beteenden återkommande i alla kända kulturer vilket, för att vara övertydlig, säger oss att dessa könsskillnader sker oavsett hur kulturen uppstår och hur den ser ut.

Det finns (utöver detta) sammantaget mycket tydliga bevis för att det är biologi som är den viktigaste orsaken till könsskillnader. Självklart kan sedan dessa skillnader förstärkas av den så kallade könsmaktsordningen.

Men om man tror att pojkar och flickor föds som oskrivna ark papper utan könsidentitet som är redo att fyllas med vad som helst, har man helt enkelt fel.

Det är intressant som kontrast att så många människor, med rätta, är övertygade om att man inte kan styra sin homosexualitet.

Den förälder som skulle säga åt sin son vilken just kommit ut ur garderoben att ”du kan väl sluta tänka på pojkar och istället bete dig som en riktig karlakarl och ragga upp en snygg tjej” skulle garanterat bli hudflängd av sin omgivning.

För det är uppenbart att homosexualitet är biologiskt styrt; precis som all sexualitet. Vi är olika från början. Det är därför viktigt att vår jämställdhetssträvan utgår ifrån korrekta premisser.

Att skapa jämställdhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas. För vi är inte likadana.

Det var därför med stor sorg jag såg effekten av ett makabert experiment med barn som visades i både Aktuellt och Lilla Aktuellt den 30 mars. Det var en intervju med två småflickor som fått lära sig att de minsann inte var flickor utan ”hens”.

De hade indoktrinerats att de inte skulle ha några kvinnliga attribut och de satt som papegojor och upprepade vuxenvärldens argument inför kameran.

Självklart är det bra att varje enskild individ får identifiera sig som de vill. Vissa pojkar är mer feminina och vissa flickor mer pojkaktiga. Men det vi ser i dag är ett sluttande plan i ett pågående postmodernistiskt experiment där man konsekvent förnekar och motarbetar skillnader mellan könen.

Det görs på så kallade genusdagis och i enskilda handlingsplaner på de flesta förskolor.

Låt oss avsluta detta religiöst präglade ovetenskapliga nonsens och låt barnen vara som de är. Låt pojkar få vara pojkar och flickor vara flickor.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.