Det är synd om djuren, inte om köttbönderna, tycker Malin Kolm. Hon påpekar att djuren avlats för slakt. Torkan gör bara att döden kommer snabbare. Foto: PRIVAT och Maja Suslin/TT
Debattinlägg

”Det är inte synd om köttbönderna, utan om djuren”

Publicerad

”Detta handlar enbart om att försöka skynda på produktionskedjan med förhoppningen att hinna döda så många djur som det bara går...”, skriver Malin Kolm.

Om debattören

Malin Kolm
Vegan och djurrättsaktivist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tänk er själva att ni står i en kö inför döden.

Ni har blivit tvingade att stå där på grund av att ni tillsammans med många andra blivit framavlade med syftet att utnyttjas, dödas och bli uppätna.

Tänk er att det blir torka i landet med följande foderbrist och att de som avlat fram er (och som påstår sig bry sig om er) vänder sig till offentligheten och vädjar till invånarna att stötta handeln av era kroppar och köpa mer av det kött som ni består av.

Tänk er att de som avlat fram er vill korta ned köerna till er död genom att försöka öka försäljningen av era kroppar.

Tänk er sedan att de som avlade fram er med syftet att döda er i sin tur lyckas tycka synd om sig själva i denna situation för att de på grund av torkan och foderbristen ”måste” döda er tidigare än planerat.

Tänk er nu även att anledningen till att de tycker synd om sig själva är för att just detta råkar innebära en ekonomisk förlust eftersom de inte får möjligheten att utnyttja er fullt ut innan de ”måste” döda er och dessutom eventuellt inte kommer lyckas få en tillräcklig mängd av era kroppar sålda för att kunna tjäna på det ordentligt.

Det är så situationen ser ut med torkan och foderbristen just nu – där köttbönder uppmanar människor i Sverige att köpa mer svenskt kött.

Detta handlar enbart om att försöka skynda på ”produktionskedjan” med förhoppningen att hinna döda så många djur som det bara går och att kunna sälja så mycket av deras styckade och malda kroppar som möjligt för att inte gå med förlust.

Och när jag skriver förlust så menar jag självklart inte en förlust av djuren – för det bryr sig inte köttbönderna om – utan jag menar en ekonomisk förlust.

Återigen, tänk er själva att de som avlat fram er för att döda er ses som offer i en situation där de ”tvingas” döda er tidigare än planerat.

Tänk er att det enda värdet ni har är det som kan omvandlas till kronor per kilo.

Tänk på detta och fråga er själva om ni skulle vilja byta plats med djuren i animalieindustrierna i Sverige och om ni hade velat att andra skulle ”stödköpa” köttet från era kroppar om ni hade varit i deras situation.

Det är inte är synd om köttbönderna. Deras intention har hela tiden varit att döda djuren, oavsett regn eller torka. I animalieindustrin är det enbart synd om djuren – i alla väder.

Kerstin Herbertsson har besvarat Malin Kolms inlägg i en debattartikel ”Du vet inte vad du pratar om, Malin!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet