Den rådande torkan fortsätter att ställa till det för lantbrukare. Om slakten av djur ökas, kan det leda till att svenskt kött kan bli bristvara 2019. Foto: TT/Tor Erik Schroder/Lars Pehrson

Svenskt kött kan bli bristvara

Publicerad

Torkan som råder i landet gör att foder riskerar att ta slut. Köerna till landets slakterier fortsätter att öka, och man pratar om eventuellt överskott på svenskt kött, men det kan också bli bristvara – nästa år.

Det är varmt och det är torrt. Sedan i maj har lantbrukare larmat om att att skörd förstörs och att det kan bli brist på djurfoder. Något som lett till att köerna till landets slakterier ringlar långa.

– En sådan här stor ökning av slaktanmälan har det aldrig tidigare varit i modern tid, säger Paul Robertson, inköpschef på LKS Ugglarps, ett av Sveriges största slakterier.

Först överskott – sen brist

Om torkan håller i sig kan det alltså leda till ökad slakt, något som i sin tur kan föra med sig ett överskott på svenskt kött i höst, vilket kan få konsekvensen att det istället blir bristvara nästa år.

– Om konsumenterna efterfrågar så mycket svenskt kött som de gör idag, kan det bli brist om många djur måste slaktas i år. Det tar lång tid att bygga upp djurbestånd, säger Lennart Nilsson.

I Sverige utgörs knappt 55 procent av köttkonsumtionen av svenskt kött. Och om det sker en ökning behövs också fler konsumenter menar Paul Robertson:

– Det ska finnas en efterfrågan på det kött som slaktas. Lösningen på situationen är att man börjar konsumera en större andel svenskt kött och låter bli det importerade.

Regn kan rädda

Än så länge har man inte kunnat konstatera någon ökad slakt till följd av torkan, enligt Bengt Jonsson på Jordbruksverkets marknadsavdelning:

– Men jordbrukare behöver gardera sig inför en knapp tillgång på foder och anmäler då djur till slakterierna.

Ett omslag i vädret skulle göra stor skillnad.

– Kommer det regn inom det närmsta, kan man rädda upp det mesta, men för varje dag som det fortsätter så här, närmar vi oss ett allvarligt läge, säger Lennart Nilsson.

Svensk köttproduktion

  • I Sverige produceras ungefär 130 000 ton nötkött varje år och befolkningen förbrukar nästan 250 000 ton nötkött per år. Det innebär att vi importerar omkring lika mycket vi själva producerar i landet.  
  • Sverige exporterar också en liten del, omkring 20 000 ton kött per år.  
  • Knappt 55 procent av den svenska konsumtionen utgörs av svenskt kött. Den andelen har ökat under de senaste åren, 2013 var samma siffra nere på 50 procent.  
  • Slakterier slaktar i den takt som det finns efterfrågan. Just nu är efterfrågan på svenskt kött ganska stabil, och det är inte någonting som förändras särskilt mycket från en månad till en annan.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.