Terror i Nice
Människor flydde i panik när en lastbil plöjde in i folkmassor i Nice på den franska nationaldagens kväll. Foto: AFP
Debattinlägg

”Det är vårt sätt att leva de vill tillintetgöra”

Terrorism ·

”Finns det värderingar som är bättre än andra? Finns det ett sätt att leva som det faktiskt är värt att försvara, att slåss för? Ja. Jag menar att det finns det”, skriver Marcus Birro.

Om debattören

Marcus Birro
Författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Låt oss först konstatera att det ännu inte (lunchtid fredag) är helt bekräftat att detta är ännu ett islamistiskt terrordåd. Men det mesta tyder på det.

Det är i så fall ännu ett i raden av islamistiska terrordåd som drabbat världen bara det senaste halvåret. Minst 84 döda. Vanliga människor som du och jag, barn som dina och mina, som var ute och promenerade längs stranden en vacker sommarkväll. Ger vi upp nu? Suckar vi tungt?

Försöker vi hitta perfekt och menlöst tempererade floskler? Fortsätter vi tassa runt den heta gröten som kastrerade katter, som menlösa fån som spelar terrorn rakt i händerna?

Det är väldigt många obekväma frågor som behöver ställas. Vem ställer dem? Vilken politiker eller minister vågar ställa de obekväma frågorna? Det är väldigt mycket konkret och kontroversiellt som måste göras för att vi alls ska komma närheten av att försöka stoppa detta.

På radion hör jag hur franska ambassaden i Stockholm vid en av attackerna mot Paris pryddes av blommor och tända ljus. Väldigt många människor ville visa sin solidaritet med ett utsatt land och ett utsatt folk.

Nu är det helt tomt och stilla utanför samma ambassad. Har vi blivit avtrubbade? Orkar vi bli förbannade? Orkar vi se sammanhangen? Eller håller vi som vanligt käften av ren bekvämlighet?

Är vi för dåligt insatta? Är vi för fega? Har det gått så långt att ett dåd av den här digniteten knappt ens lämnar ett blåmärke på oss?

För några år sedan försökte jag i en berömd tweet sätta denna terror i samband med islamism. Det var färre dåd då, de kom inte lika ofta, jag var bland de första i en fruktansvärt feg och patetisk offentlighet som försökte lyfta debatten, försökte se sammanhangen...

Jag fick på skallen så till den grad att jag snurrade runt några varv. Vänner sade upp bekantskapen. Jag fick ha polisbeskydd på mina uppträdanden. Jag tog emot ett tiotal direkta mordhot. 

Jag ska bespara er det fullständiga drev som drogs igång av andra journalister. Jag lever fortfarande i sviterna av allt som hände då. 

Att sucka tungt räddar inga liv. Att slentrianmässigt och gång på gång pliktskyldigt fördöma för att sedan återgå med den nytvättade halsen gömd i sanden är inte samma sak som att visa solidaritet. Att hålla käften om det vi vet är inte solidaritet. 

Nu är det hög tid att ta ansvar för den frihet vi och våra förfäder byggt upp. Nu är det dags att damma av några av de SKYLDIGHETER som kommer med den frihet och de ideal som vi älskar att hylla.

En av dessa skyldigheter är att ta det berömda bladet från munnen. Var är de muslimska samfunden i den här debatten? Hur kommer vi till rätta med detta bottenlösa hat?

Finns det värderingar som är bättre än andra? Finns det ett sätt att leva som det faktiskt är värt att försvara, att slåss för? Ja. Jag menar att det finns det.

Jag menar på allvar att det krig vi ser nu inte bara är ett krig mot Frankrike utan ett krig mot alla oss som kommit att älska det västerländska, demokratiska, fria och toleranta samhälle. Vi kan tycka vad vi vill om detta krig. Jag avskyr krig. Men det ÄR ett krig.

Vi måste erkänna det som ett sådant.  Jag vill inte bli avtrubbad, Jag vill bli heligt förbannad. Jag vill försvara det öppna samhälle jag kommit att tro på men eftersom detta fria och öppna samhälle inte varit under attack på så länge, faktiskt inte sedan nazisterna och kommunisterna härjade som värst, så kan det vara svårt att ens inse att det är själva fundamentet i vår demokrati som är under belägring. Men så är det.

Det är vårt sätt att leva de är ute efter att tillintetgöra. Men en svensk tiger, eller hur? Jag önskar att den tigern kunde ryta nu. Jag önskar att den tigern faktiskt insåg att det fanns något väldigt, väldigt betydelsefullt att försvara. 

Länder som Frankrike och Sverige har istället välkomnat alla slags människor till våra länder, hjälpt människor på flykt, visat medmänsklighet och empati. Det är jag stolt över.

Det är också detta samhälle jag vill försvara, ett öppet, medmänskligt samhälle. Det är också detta samhälle de vill förstöra. Om vi inte ser det kommer vi förbli blinda tills vi murat in oss i vår feghet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.