Efter terroiattacken i Nice
Sorg och förstämning efter attacken i Nice, som dödade minst 84 människor. Foto: Pascal Rossignol/Reuters
Debattinlägg

”Uppmaningen var att meja ner Allahs fiender”

Terrorism ·

”Till yttermera visso är det här en form av terror som det är oerhört svårt att skydda sig emot, speciellt i ett öppet demokratiskt samhälle som det franska (och det svenska naturligtvis) ”, skriver Magnus Norell.

Om debattören

Magnus Norell
Statsvetare, inriktning terrorism. Adjunct Scholar vid The Washington Institute for Near East Policy i Washington DC samt Senior Policy Advisor vid The European Foundation for Democracy i Bryssel.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I Al Qaidas engelskspråkiga nättidning Inspire skrevs i det nummer som publicerades på hösten 2010 (eller på hösten 1431 enligt muslimsk tideräkning) en artikel med titeln: The Ultimate Mowing Machine – Den bästa gräsklipparen.

Artikeln skrevs av en Yahya Ibrahim och i inledning skriver han: The idea is to use a pickup truck as a mowing machine, not to mow grass but mow down the enemies of Allah. (Tanken är att använda en pickup som en åkgräsklippare, inte för att klippa gräs, utan för att meja ner Allahs fiender).

I september 2014 – i samband med att den USA-ledda koalitionen startade sitt flygkrig mot den islamiska staten (IS) – uppmanade IS talesperson Al Adnani till angrepp mot Frankrike och nämnde då fordon som ett lämpligt vapen att använda.

Under hösten 2015 drabbades Israel av flera attacker utförda av palestinier som använde bilar för att meja ner folk som väntade på bussar, spårvagnar eller bara flanerade på gågator.

Detta efter flera uppmaningar från bbland andra terrororganisationen Hamas att använda ”vardagliga” metoder att döda israeler, som till exempel just bilar.

Mer omtalat är kanske ändå att islamistiska terrorister använder bilar (både personbilar, truckar och olika lastbilar) som rullande bomber.

Vad dessa exempel visar är att den typ av attack som skedde igår i Nice i Frankrike har en lång historia. Dessutom passar metoden utomordentligt bra till den decentraliserade form av terror som olika islamistiska organisationer uppmanar till.

Det är alltså inte nödvändigt att ansluta sig till den islamiska staten i Syrien/Irak eller till någon Al Qaidagrupp i Mellanöstern eller Nordafrika. Det går lika bra att delta i kampen (mot Allahs fiender som Yahya Ibrahim uttryckte det) på hemmaplan och genom att använda ”vardagliga metoder”.

Till yttermera visso är det här en form av terror som det är oerhört svårt att skydda sig emot, speciellt i ett öppet demokratiskt samhälle som det franska (och det svenska naturligtvis).

I just det här fallet sköts förövaren ihjäl av polis. Därför kommer det alltid att finnas en del frågor vi inte kommer att få svar på. Men om det handlar om en individ som inte finns i något register eller på någon terrorlista, är det i praktiken omöjligt att förhindra ett attentat av den art vi såg i Nice.

Vad detta dåd också understryker är ju vikten av preventiva åtgärder, bra underrättelse- och säkerhetstjänst samt en gediget välutbildad polis som kan ”läsa av” tecken för att om möjligt förhindra attentat, eller i varje fall begränsa konsekvenserna.

I det sammanhanget kan det kanske vara på sin plats att påpeka att förslaget från den svenska regeringen att sänka kraven på polisutbildningen är ett steg i helt fel riktning.

Den redan idag överarbetade och underbemannade poliskår vi har är i hög grad i behov av mer och bättre resurser för att hantera potentiella hot och attentat av den typ vi såg i Nice, och som vi sett under de senaste åren runt om i världen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.