Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt, tyckar att arrangerade godsjakter ska förbjudas. Foto: Djurens rätt
Debattinlägg

Djurens rätt: ”Vi kan inte tillåta ren nöjesjakt”

”Att hundratals skjutna gräsänder hittats i skogen i dalsländska Bäckefors väcker berättigade starka reaktioner, och bör leda till en diskussion om ett förbud mot arrangerade godsjakter”, skriver debattören Camilla Bergvall.

Om debattören

Camilla Bergvall
Förbundsordförande Djurens rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är absurt att en jaktform där fåglar föds upp enbart för skjutas till döds för nöjes skull är tillåten i Sverige.

Att hundratals skjutna gräsänder hittats i skogen i dalsländska Bäckefors väcker berättigade starka reaktioner, och bör leda till en diskussion om ett förbud mot arrangerade godsjakter.

Är det en olyckshändelse eller sjukdom som ligger bakom den tragiska upptäckten i Bäckefors?

Nej, fåglarna är uppfödda för att jagas, transporterade till platsen i kartonger, och har skjutits till döds som ren underhållning.

När jaktleken med levande måltavlor var över har fåglarna lämnats döda i högar i skogen. Eller rättare sagt, en majoritet av fåglarna var döda.

Personerna som sköt fåglarna har inte ens bemödat sig med att kontrollerat att alla fåglar var döda – ögonvittnen på platsen säger till SVT att de har sett skadade fåglar som har överlevt skjutandet och nu håller på att tyna bort. ”En fullständigt vidrig och onödig massaker” var orden som användes.

Godsjakt är en kontroversiell jaktform, och många delar Djurens Rätts uppfattning om att det är både oacceptabelt och oetiskt att föda upp och placera ut djur enbart för att de senare ska skjutas ihjäl under sociala tillställningar som påminner om gångna tiders arrangerade jakter.

Det finns även aspekten att de flesta fåglar som släpps ut av förståeliga skäl inte överlever – men de som gör det riskerar att förändra populationen i det vilda, till exempelvis genom en mindre rädsla för människor.

Fåglarna i Bäckefors hade transporterats till platsen i kartonger märkta ”Levande djur” för att skjutas till döds och lämnas i drivor i skogen.

Men händelsen är inte olaglig – jaktformen är tillåten.

Det finns inte heller några restriktioner för hur många djur som får födas upp och placeras upp, det är helt upp till markägaren.

Om händelsen får några konsekvenser så är det som ett miljöbrott då de döda kropparna kan påverka vattnet i en intilliggande sjö.

Men var finns etiken i en “jakt” som denna?

Det kan inte finnas något rimligt försvar för att skjuta och döda djur för nöjes skull, det hoppas jag alla med någon form av etisk kompass är överens om.

Händelsen i Bäckefors ger anledning till självkritik, och den självkritiken måste omsättas i handling: inför lagstiftning som förbjuder arrangerade godsjakter!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.