Ja-anhängare i folkomröstningen firade på Istanbuls gator efter segern som ger president Erdogan betydligt mycket mer makt. Foto: TT
Debattinlägg

”Europas turkar undkommer inte Erdoğans makt”

Publicerad

OPINION · ”Erdoğan bryter Europaturkars band med Europa för att polarisera dem till sin fördel. Dessa turkar, som nyligen med stolthet kallade sig européer, anklagar nu EU för att vara turk-fiender”, skriver Emre Oguz.

Om debattören

Emre Oguz
Svenskturkisk journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Dags att vakna. Erdoğan och hans anhängare är redan i Europa.

Dessutom är han inte bara i Europas huvudstad Bryssel, han har sina tentakler i alla huvudstäder i Europa från Stockholm till Paris, Berlin till Amsterdam.

LÄS MER: Knapp seger till ja-sidan i turkiska folkomröstningen

Ni som inte inser detta kan se på vad som hände i Rotterdam när Holland avvisade turkiska ministrar.

Erdoğan bryter Europaturkars band med Europa för att polarisera dem till sin fördel, detta oerhört snabbt. Dessa turkar som inte för länge sedan, kallade sig för européer med stolthet anklagar nu EU för att vara turk- och Islam-fiender.

De flesta av dessa bor i EU och utnyttjar EU:s resurser för att sedan nedvärdera EU. På ett vis visar detta oss, hur framgångsrik Erdoğan är med sin propaganda. Erdoğans framgång är bevis på stor fara för EU.

Turkar som är politiserade av Erdoğan och är hans anhängare har de senaste åren terroriserat oppositionella, även på individbas, något som har ökat rejält efter kuppförsöket 15 juli.

Spänningen mellan Erdoğan anhängare och oppositionella är på hög nivå.

Förra veckan bröt ett bråk ut mellan anhängare och motståndare till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan utanför vallokalerna vid turkiska ambassaden i Bryssel.

Tre personer har blivit knivhuggna, varav en kvinna blev allvarligt skadad, rapporterade den belgiska tidningen HLN.

AKP:s lobby organisation Union of European Turkish Democrats (UETD) grundades 2004 med Erdoğans direktiv, vilken är AKP:s förlängda arm: Denna som finns i många europiska länder, har spelat stor roll för politiseringen av Europaturkarna.

Förra veckan avslöjade SR Ekot, hur UETD:s ordförande i Sverige Özer Eken pressade en oppositionell turkisk medborgare för att kartlägga och rekrytera.

Detta är bara ett av många exempel som visar hur denna organisation fungerar.

Situationen är den samma för alla europeiska länder där UETD bedriver sin verksamhet.

Erdoğans andra viktiga arm är Turkiets religionsdirektorat (Diyanet) som samarbetar med tusentals moskéer och avlönar deras imamer i Europa och världen.

En av imamernas uppgift har varit att rapportera regimkritiker.

I Sverige samarbetar nio moskéer med Diyanet via Svenska Islam Stiftelsen. Förr var syftet med Diyanet att beskydda turkiska muslimer från mellanösterns extremistgrupper.

Tyvärr så har Diyanet i Erdoğans hand, blivit hans propagandacentrum. Många regimkritiker undviker att gå till moskéer för att inte bli registrerade. Alla imamer skickas från Ankara.

Europaturkarna känner alltid Erdoğans maktskugga på sig.

Många tycker om, vissa lyder men de allra flesta är rädda för honom. Det bor cirka fem miljoner turkar i Europa varav 62 procent röstade för Erdoğan i presidentvalet 2014.

Vissa av Erdoğans anhängare känner inte ens till politikerna som leder i det europeiska land de lever i men däremot kan de räkna alla Erdoğans ministrar på sina fem fingrar.

När Erdoğan kallade Nederländerna för ”nazister och fascister” gick de ut på gatorna för att demonstrera mot det land som de lever och försörjer sig i.

Det är i högsta grad viktigt att den Svenska regeringen i samarbete med Säpo omedelbart tar nödvändiga åtgärder för att beskydda svenskturkar från Erdoğans giftiga propaganda.

För två veckor sedan sa Erdogan att ingen skulle gå säker på Europas gator. Vi lever i ett fredligt samhälle och vill bevara det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.