Nicklas Bäckström, Therese Johaug och Espen Utaker. Foto: TT/privat
Debattinlägg

”Därför ger vi svenskarna smörj i skidspåren”

Publicerad
DOPNINGSSKANDALEN ·

”Det är otroligt viktigt för längskidåkningens utbredning och intresse att svenskar, ryssar, tyskar och finländare slår norrmännen – i alla fall oftare än de gör i dag. Vi vinner dock oftast, men hemligheten är varken dopning, stor vallatrailer eller vad vi har under skidorna”, skriver Espen Utaker.

Om debattören

Espen Utaker
Leder Oslo Skikrets, längdskidåkning

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När de norska skidflickorna vinner OS eller VM jublar jag. När de svenska flickorna gör det samma gråter jag – av glädje.

Jag unnar svenskarna att vinna viktiga längdskidåkningstävlingar. Några av mina bästa skidminnen är när Charlotte Kalla tog guld i VM på hemmaplan och Johan Olssons guld på femmilen i Val De Fiemme och guld på 15 km i Falun.

Det är otroligt viktigt för längskidåkningens utbredning och intresse att svenskar, ryssar, tyskar och finländare slår norrmännen – i alla fall oftare än de gör i dag.

Vi vinner dock oftast, men hemligheten är varken dopning, stor vallatrailer eller vad vi har under skidorna.

Hemligheten är vår enorma bredd av längdskidåkare, som drömmer om att en gång få gå med Norge på bröstet i en VM- eller OS-trupp.

Vi har enorma 61 528 registrerade längdskidåkare mellan sex och 12 år. Vi hade kunnat fylla hela OS-stadion i Rio med enbart norska längdskidåkare mellan sex och 12 år.

2 000 deltagare ställde upp i vinterns klubbmästerskap i de lokala klubbarna i Oslo. Enbart skidklubben Lyn hade 1000 deltagare, de flesta barn.

Vi har lika många deltagare i våra klubbmästerskap som ni har i stora nationella tävlingar.

Resultaten från Skandinavisk Cup i Östersund vintras, visar att Norge tog de nio första placeringarna, innan förste svensk som kom på tionde plats.

Det var 23 norska och tre svenskar bland de 26 bästa, på er hemmaplan. Och det var utan våra landslagsskidåkare. Resultaten är varken bra för längdskidåkningen eller för rekryteringen till svensk skidsport.

Men vi kan inte be våra skidåkare att åka långsammare heller.

Våra talanger föds ur bredden och den stenhårda konkurrensen i norsk skidåkning.

När tränare från Sverige kommer upp en kall och blåsig vinterkväll i Holmenkollen och ser myllret av tusentals ungar på skidor, bryter de ut i ett: Wow!! Är det HÄR barnen i Oslo befinner sig?

Bara i Marka runt Oslo har vi 2 200 km anlagda, preparerade skidspår, det motsvarar sträckan Oslo – Stockholm tur och retur två gånger, eller Oslo – Alicante enkel väg.

Skidföreningen som preparerar många av skidspåren i Oslo-Marka, har 74 000 medlemmar som betalar 500 kronor om året för att åka i nypreparerade skidspår.

Om barnen i Norge ber om pengar för att gå och fika med kompisar på stan, så säger många norska föräldrar nej, använd dina fickpengar i stället!

Men om de unga skidåkarna vill ta en fika i skogen, där maten är mycket dyrare än i stan, så står föräldrarna gärna i kö i en halvtimme i tio minusgrader för att komma in i en överfull och svettig lokal.

Då köper man bullar och läsk till det står ut ur barnens öron. Är det då underligt att norska barn lurar föräldrarna till att åka skidor med dem?

Och efter skidturen är det vila som gäller. Då gäller det att ligga helt stilla i soffan med choklad och Netflix och göra så lite som möjligt, medan föräldrarna ”efter-tränar” med att städa hemmet och stoppa stora kuddar under barnen.

Vila är extremt viktigt för att nå toppen, berättar våra ungdomar för oss godtrogna föräldrar som passerade toppen för en generation sedan, och är i fritt fall på andra sidan.

Men nu hotas den norska skidkulturen och trovärdigheten hos våra längdskidåkningsikoner. Vi har upplevt vallaskandaler förr, men nu står vi inför tidernas smörjblåsning.

Hela nationen gråter över en salva som smorts på fel läppar. Vi tycker så ofattbart synd om flickan som aldrig avsåg att dopa sig.

Det är som att hon har låst upp dörren 3000 gånger hemma, och gång 3001 så blir hon utelåst, och blir stående ute i kylan, som Aftenposten illustrerade det.

För inga mänskliga fel ryms inom elitidrotten.

Ni hade ert ”Johaug”-fall i Sotji-OS då ishockeyspelaren Nicklas Bäckström åkte fast för dopning för att ha använt en allergimedicin som landslagsläkaren hade godkänt.

Han fick sin silvermedalj till slut – efter att WADA gjort om straffen.

Men i stället för att komma med grundlösa beskyllningar mot varandra, borde vi begrava stridsyxan och kämpa tillsammans för en ren idrott och en sund konkurrens.

Tillsammans kan vi bekämpa konspirationsteorier både från svenskar och norrmän som faktiskt tror att norska utövare dopar sig avsiktligt.

Konspirationsteorier är livsfarliga, just för att så många tror på dem.

Kära Charlotte, Stina, Marcus och Johan: Ge oss gärna smörj så vi blir gula och blå ett antal gånger i skidspåren i vinter – till och med i VM. Det gör längdskidåkningen mycket mer spännande.

Ni har en stor plats i våra längdskidåkningshjärtan. Men skulle vi slå er igen, så kommer den svenska publiken att känna till orsakerna.

Lycka till med säsongen!

---

Fotnot: I Opinion Live den 20 oktober medverkade bland andra Norges landslagschef Vidar Løfshus i en debatt om den norska dopningsskandalen. Se programmet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.