Foto: TT/TV2

”Har aldrig hört någon som använt den på läpparna”

Publicerad

Sedan dopningnyheten kring Therese Johaug kom för en vecka sedan har flera omständigheter kring hur av den dopningsklassade salvan Trofodermin köptes in ifrågasatts av diverse experter. Och nu menar italienska läkare som TV2 Norge pratat med att salvan överhuvudtaget inte ska användas på läpparna.

– Jag har aldrig hört att någon som har använt Trofodermin till behandling av läppar som är solbrända, säger italienske läkaren och experten på läkemedel, Peter Ploner till den norska tv-kanalen.

– Man smörjer inte clostebol på den tunna huden. Jag måste vara ärlig och säga att jag inte tror på det. Trofodermin kan inte användas på läpparna, säger Peter Ploner till TV2.

Ploner menar istället att Trofodermin är tänkt att användas på öppna sår.

Den norska tv-kanalen har dessutom varit i kontakt med flera andra läkare och experter som alla har samma åsikt – Trofodermin borde inte ha föreskrivits till att användas på läpparna.

Det norska längdlandslaget nya chefsläkare Petter Olberg kommenterar den italienske läkarens åsikt så här:

– Detta är ett läkemedel som inte är registrerat i Norge. Vi känner inte till hur det används. I utgångsläget kan jag inte se någon anledning att använda det i Norge överhuvudtaget i och med att det inte säljs här. Jag tror att det är ett läkemedel som ingen norsk läkare kommer att använda igen, säger han till TV2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JOHAUG FAST FÖR DOPNING - teckenspråk

Mer i ämnet