För eller emot cannabis? Så enkelt är det inte

Det finns i grova drag tre grupperingar bland de som är förespråkare för cannabis.

Medicinsk cannabis

Förespråkare för medicinsk cannabis vill låta personer med vissa sjukdomstillstånd använda cannabis som medicin. De menar att cannabis har unika medicinska egenskaper, bland annat inom smärtlindring. Motståndarna hävdar att det inte finns vetenskapliga bevis för det och att när Läkemedelsverket i undantagsfall ger sitt godkännande så är orsaken politisk snarare än medicinsk.  

Legalisering

Förespråkare för legalisering vill att cannabis ska få säljas och brukas fritt, ofta med något slags åldersrestriktion ungefär som för alkohol. Enligt dem skulle brottsligheten minska med en avkriminalisering.

En stor del av den organiserade brottslighetens inkomster, framför allt i förorterna, kommer från försäljning av cannabis. Motståndarna menar att gängen dels skulle hitta andra inkomstkällor, dels fortsätta sälja olaglig cannabis. Både alkohol, tobak och läkemedel säljs ju även olagligt. Många hävdar också att bruket av cannabis skulle öka, framför allt hos ungdomar.

Avkriminalisering

I dag är det straffbart att ha cannabis i blodet, vilket gör att polisen kan gripa en person och ta blodprov vid misstanke om brott. Förespråkare för avkriminalisering vill att själva bruket inte ska vara illegalt även om innehav fortfarande kan vara olagligt.  

Före detta folkhälsominister Gabriel Wikström sammanfattade argumenten för att ha en kriminalisering i en intervju i Metro: 

– Syftet med kriminaliseringen är att sända en tydlig signal om att narkotika inte är accepterat i samhället och ge polisen förutsättningar för till exempel kroppsvisitering eller drogtester. 

De som däremot vill avkriminalisera cannabis menar att nuvarande lagstiftning straffar sjuka människor och skapar ett motstånd mot att söka hjälp för sitt missbruk. De tror att med en avkriminalisering skulle problemet flyttas från rättsväsendet till sjukvården.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer