”När det gäller lobbyisterna inom RNS handlar det om att få dem att framstå som dinosaurier som inte kan tänka själva”, säger nätaktivisten Christer. Foto: Thomas Winje Øijord/TT/Ted S. Warren/AP (Montage)

Nätaktivister punktmarkerar cannabis-motståndare på sociala medier

”Vi vill få motståndarna att framstå som dinosaurier som inte kan tänka själva”, säger nätaktivisten som kallar sig Chen Nung. För SVT Opinion berättar han om hur han och hans grupp arbetar för att driva debatt om legalisering av cannabis.

Kampen för legalisering av cannabis drivs framför allt av medlemmar i gruppen AKC, Avkriminalisera cannabis. På hemsidan beskriver de sig som ”en sammanslutning av människor som vill förändra synen på cannabis i Sverige.”

Chen Nung, en av administratörerna, heter egentligen Christer och vill inte förekomma med efternamn i den här texten. Så här beskriver han gruppen:

– Man kan få en bild av att vi är väldigt engagerade men så är det inte, vi är bara ett gäng eldsjälar som hänger i Facebook-grupper. Vi framställs som organiserade även om vi inte är det, det kanske visar motståndarnas skräck för utvecklingen.

Christer har länge varit aktiv på sajten cannabis.se, där han har publicerat texter om framför allt amerikanska artiklar och forskningsrapporter. Syftet var att få ut information om cannabis också till de som inte läser på engelska.

– Nu skriver Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om cannabis i USA så cannabisjournalistiken behövs inte på samma sätt i dag.

Så Christer bytte arbetssätt. Det som han och andra medlemmar i AKC nu ägnar sig åt kan beskrivas som ett slags punktmarkering av olika debattörer. Själv fokuserar han på narkotikapolisen, som han anser ägnar sig åt propaganda. Måltavlan är SNFP, Svenska narkotikapolisföreningen.

– För mig handlar det om att det ska vara jobbigt att vara narkotikapolis och slänga ur sig propaganda, de ska tänka sig för och det tror jag att våra kampanjer framkallar.

Dinosaurier som inte kan tänka själva”

Bevakningen sker bland annat genom Facebook-gruppen ”Metapolisen”, vars syfte är att ”väcka debatt om polisens propaganda och censur i sociala medier.” Det sker framför allt genom kritik och förlöjligande av narkotikapolisens arbete men gruppen har också organiserat demonstrationer.

En annan måltavla är RNS, Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

– När det gäller lobbyisterna inom RNS handlar det om att få dem att framstå som dinosaurier som inte kan tänka själva, säger Christer.

Hur gör ni det? 

– På sociala medier, genom att framhålla det mest korkade de säger och erbjuda motargument som är standardiserade och som folk kan skicka vidare via Twitter.

Pelle Olsson, frilansjournalist och författare till flera böcker om cannabis, anlitas ibland som föreläsare av RNS och flera av hans böcker har gets ut av RNS-förlaget Fri förlag. Avkriminalisera cannabis och andra legaliseringsförespråkare betraktar honom som en del av RNS. Själv beskriver Olsson sig som folkbildare.

– Men jag är för den svenska modellen, man kan ju inte vara neutral i frågan, säger Pelle Olsson.

SVT avpublicerade efter kritik

Pelle Olsson hör till de som punktmarkeras, något som blev tydligt i början av mars när han föreläste i Halmstad.

SVT Halland intervjuade honom och fredagen den 9 mars publicerade en text med rubriken ”Åtta myter om cannabis”. Kommentarsfältet fylldes snart med kritik och på måndagsmorgonen avpublicerade SVT texten, efter att även intern kritik framförts.

– När den kom ut insåg vi att vi inte varit tydliga med var budskapet kom ifrån, vem han är och vilka han brukar företräda, säger Malin Syrstad, ansvarig utgivare på SVT Halland. Vi lade till att han är ute och föreläser för Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Redaktioner fortsatte dock att få in en mängd reaktioner från olika håll under helgen.

– Sedan fick vi indikationer på att fakta i artikeln inte var helt underbyggda och vi gjorde en faktakoll. Eftersom det är en kontroversiell fråga som är aktuell i debatten är det angeläget, speciellt i valtider, att vi visar olika sidor i en fråga och vi hade bara en sida. Därför tog vi bort den.

Kunde ni inte ha kompletterat texten istället? 

– Det skulle man kunna tänka sig, men vi är en liten redaktion och hade inte de resurserna just då, säger Malin Syrstad.

– Vi borde naturligtvis ha faktakollat alla hans påståenden redan innan vi publicerade artikeln. Det var en brist i våra rutiner och det beklagar vi.

Enligt Pelle Olsson var dock alla hans intervjusvar i artikeln helt korrekta och identiska med information som används i olika typer av officiella informationsmaterial.

Christer, genom sitt alter ego Chen Nung, var en av de som kommenterade artikeln.

– Jag blev förvånad över att de tog bort den, det var en stor seger för oss, säger han.

”Nu får de smaka på sin egen medicin”

Det senaste året har Christer och andra cannabisförepråkare kunnat pricka av flera segrar.

En sådan var när miljöpartisten Anders Schröder i november 2017 bjöd in till ett seminarium i riksdagen för att diskutera narkotikapolitiken, något som väckte debatt om legalisering.

Två månader tidigare hade Sveriges första cannabismässa gått av stapeln i Malmö, en mässa som fick oväntat stor bevakning även i etablerade medier.

En annan händelse som betraktas som en seger var när läkemedlet Bediol för första gången skrevs ut på licens i början av 2017.

Även om SVT:s avpublicering inte enbart berodde på yttre påverkan säger Christer att han har blandade känslor kring att debattörer i praktiken kan tystas.

– Jag lite tudelad, man ska inte tysta människor men stigmat som de har skapat har tystat människor i decennier så nu får de smaka på sin egen medicin. De beskriver en världsbild som många är skitarga på.

Aktörer i cannabisdebatten

Cannabisförespråkare: Avkriminalisera Cannabis (AKC). En löst sammansatt grupp som är aktiv på sociala medier, vill framför allt legalisera cannabis som drog men engagerar sig även i frågan om medicinsk cannabis.

Medicinskmarijuana.com. En hemsida som varit aktiv sedan 2007 men under 2017 kom nyhetsbreven allt glesare. Administratören skriver på hemsidan att orsaken är tidsbrist. Twitterkontot är dock fortfarande aktivt.  

Cannabis.se. Hemsida som publicerar nyheter om cannabis och bedriver kampanjer mot motståndare. 

Metapolisen. Facebook-grupp som bevakar och driver med Svenska Narkotikapolisföreningen. Anser att polisen ägnar sig åt propaganda.  

Flera politiska ungdomsförbund har tagit ställning för en legalisering, däribland centerns, CUF. Anton Sauer, dåvarande utbildningspolitisk- och integrationspolitisk talesperson:

– Man måste hålla sig väldigt rak, tydlig och saklig för folk förvränger lätt vad man tycker. Viljan att missförstå är större än i integrationsdebatten. 

Cannabismotståndare: Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS). En ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och politisk påverkan för en restriktiv narkotikapolitik.

Svenska Narkotikapolisföreningen, SNPF. En förening med 2500 medlemmar, de flesta poliser, som ofta debatterar mot legalisering. Har en egen tidning och är aktiva på sociala medier.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer