Från vänster: Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv, Carina Lindfeldt, chef arbetsmarknadsavdelningen Svenskt Näringsliv.
Debattinlägg

”Förminska inte arbetet mot sexuella trakasserier, LO!”

”Arbetet mot sexuella trakasserier bör inte förminskas till att handla om den agenda LO driver i fråga om visstidsanställningar. Då riskerar vi att missa målet”, skriver Peter Jeppsson och Carina Lindfeldt.

Om debattörerna

Peter Jeppsson
Vice vd Svenskt Näringsliv
Carina Lindfeldt
Chef arbetsmarknadsavdelningen Svenskt Näringsliv

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sexuella trakasserier är oacceptabelt, oavsett var i samhället de sker. Tyvärr vet vi att risken att utsättas för trakasserier inte är begränsad till vilken anställningsform någon har.

Därför bör arbetet mot sexuella trakasserier inte heller förminskas till att handla om den agenda LO driver i fråga om visstidsanställningar. Då riskerar vi att missa målet.

Ett brett arbete för att motverka sexuella trakasserier är centralt. Såväl arbetsgivare som fackförbund spelar en viktig roll, inte minst vad gäller förebyggande insatser.

Svenskt Näringsliv agerar främst genom organisationen Prevent, som vi äger gemensamt med LO och PTK. Bland det viktiga arbete som utförs tas exempelvis material och verktyg fram för att stötta arbetsplatserna i det konkreta arbetet med att förebygga och förhindra sexuella trakasserier.

Flera initiativ kan lyftas fram, däribland webutbildningen Schysst vardag som tagits fram av parterna inom Besöksnäringen. Inom branscherna sker också ett viktigt arbete och samarbete mellan parterna.

Vårt gemensamma arbete för att motverka sexuella trakasserier måste fortsatt vara brett.

När LO använder metoo som ett slagträ i debatten för att driva andra politiska frågor görs samhället en otjänst. LO hävdar i en debattartikel på SVT Opinion att det finns en koppling mellan sexuella trakasserier och vissa anställningsformer.

Utifrån den rapport från Arbetsmiljöverket som LO hänvisar till går det dock inte att belägga något orsakssamband.

Vad gäller LO:s vilja att begränsa visstidsanställningarna skulle det dessutom stänga dörren för många till den trygghet jobb och egen försörjning innebär. Allmän visstid är en viktig språngbräda till jobb.

Steget till en tillsvidareanställning är betydligt kortare från en visstidsanställning än från arbetslöshet, inte minst för unga och nyanlända.

63 procent av företagen svarar att det skulle leda till färre jobb i Sverige om möjligheten till allmän visstid försvann, enligt en undersökning bland 1 500 företag i Svenskt Näringslivs företagarpanel.

Enligt företagen skulle resultatet bland annat bli färre anställda och tyngre arbetsbörda.

I sammanhanget kan det också vara värt att notera att den stora majoriteten på arbetsmarknaden, cirka 85 procent, har tillsvidareanställningar. Låt oss därför fortsatt arbeta brett för att motverka att någon – oavsett vilken anställningsform en medarbetare har på jobbet – ska behöva drabbas av sexuella trakasserier.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.