Flera metoo-demonstrationer har hållits runtom i landet. Här en bild från ett fackeltåg i Göteborg i januari 2018. Foto: Thomas Johansson/TT

Klar majoritet av svenskarna tycker att metoo lett till förändring

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet av svenskarna anser att metoo-uppropet har lett till faktiska förändringar. Det visar en undersökning från Novus. Men i vissa frågor ger kvinnor och män helt olika bilder.

Omkring 65 procent av svenskarna anser att uppropen kring sexuella övergrepp för ett år sedan har lett till faktiska förändringar. I denna fråga svarar män och kvinnor lika och det är heller inga större skillnader mellan olika åldersgrupper.

– En dryg majoritet säger att metoo-rörelsen har lett till en faktisk förändring och det är ju positivt. Det visar också att det inte var någon liten övergående fråga. Framför allt handlar det om att kvinnor ändrat sitt beteende och nu säger ifrån och anmäler, säger Torbjörn Sjöström, vd på företaget Novus som gjort undersökningen på uppdrag av SVT Nyheter.

Män och kvinnor svarar olika

Män och kvinnor är dock långt ifrån överens om vad som har förändrats.

45 procent av männen anser att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende. Endast 28 procent av kvinnorna anser att männen har ändrat sitt beteende.

Det är även fler män än kvinnor (36 procent respektive 26 procent) som anser att män ett år efter #metoo säger ifrån vid oacceptabelt beteende i högre grad.

Samtidigt är det fler kvinnor än män (80 procent respektive 66 procent) som anser att kvinnor har ändrat sitt beteende och till exempel anmäler eller säger ifrån mer.

Unga kvinnor har påverkats mest

Däremot är det färre som säger att de har påverkats direkt. På frågan ”har #metoo-uppropet påverkat dig och ditt beteende?” har 14 procent av männen och 23 procent av kvinnorna svarat ja. Indelat i olika åldersgrupper är det flest (28 procent) av 18-29 åringarna som anser sig påverkade av metoo, sedan sjunker andelen ja-svar i åldersgrupperna och bland de äldsta, 65-79 år, är det endast 8 procent som anser sig påverkade.

Fotnot: Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av SVT. Drygt 1 000 intervjuer med en riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år har genomförts under perioden 4-9 oktober 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.